HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Felelős értelmiségiként tenni a régióért

2024. június 26. (szerda) 08:37
 

„Világlátott és patrióta nemzedéket szeretnénk nevelni, akik vissza is adnak szülővárosuknak abból, amit kaptak” – mondta köszöntőjében Konyári György, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miskolci képzési központjának képviselet-vezetője a Középiskolás Program (KP) évzáró ünnepségén. A miskolci MCC KP-s diákjai közül 23 most érettségiző fiatal kapott programbizonyítványt.

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programja a 14-18 éves korosztály számára nyújt térítésmentesen színes – számos tudományterületet lefedő – e-learning kurzusokat, izgalmas előadásokat, közösségi programokat és nyelvtanulási lehetőségeket. A KP-szombatokon a fiatalok a legkiválóbb oktatók és előadók segítségével bővíthetik tudásukat a történelem, a gazdaságtudomány, az irodalom vagy akár a földrajz terén. A képzési tematikában azok a témakörök és készségek kapnak hangsúlyt, amelyek kiegészítik a diákok középiskolai tanulmányait, támogatják az érettségire való tudatos felkészülésüket, illetve már az egyetemi kurzusoknak is részét képezhetik. Az, hogy belekóstolhatnak számos tudományterületbe, segíti a tudatosabb pályaválasztásukat, és további karrierútjuk fejlődését is. Az aktuális témák és az ismeretbővítés mellett az érveléstechnika, a vitázás, a kommunikációs készségek, a nyilvános beszéd, a prezentációs készségek, valamint pályaorientáció és önismereti témák is részét képezik a Középiskolás Programnak. A KP-klubdélutánok, a közös kirándulások és a táborok pedig az élmények mellett a támogató közösség biztonságát nyújtják számukra.

Az évzáró ünnepségen azok a végzős MCC-s középiskolások vehették át programbizonyítványaikat, akik elvégeztek egy vagy több e-learning kurzust, és rendszeresen részt vettek a KP-s programokon. A képzéseken többek között az íráskészség, a jog, az újkori történelem, a pszichológia vagy nemzetközi kapcsolatok közül választhattak a diákok. Kőhegyi Anna, a Földes Ferenc Gimnázium végzős tanulója 11 e-learning kurzust végzett el, ezzel az MCC-ben ő az országos rekorder. „Az online kurzusok elvégzése és a történelmi témájú nyitott előadások nagyban hozzájárultak a kiváló évközi tanulmányi eredményeimhez és a sikeres érettségi vizsgáimhoz is. A kapott plusz tudás sokszor előnyömre vált” – mondta el Anna az MCC-s tanulmányaival kapcsolatban. A végzős KP-s azt is hozzátette: „Örülök, hogy egy olyan motiváló közösség része lehettem, mint az MCC. A táborok, „KPrémiumok”, a „KP+ túrák”, a klubdélutánok és az országos KP-szombatok alkalmával pedig megismerkedhettem sok széleslátókörű diákkal, és új barátokat szerezhettem.

DSC01709_MC.jpg

Az ünnepélyes tanévzárón Konyári György, a miskolci MCC képviselet-vezetője köszöntötte a végzősöket. Beszédében kiemelte: „Mi az MCC-ben egy világlátott és patrióta nemzedéket szeretnénk nevelni. Mindannyian mások vagytok, és más céllal érkeztetek ide, de szeretnénk, ha valamennyien megtalálnátok az utatokat. Ebben szeretnénk Nektek segíteni.” A képviselet-vezető azt is hozzátette, azok a fiatalok, akik tehetségesek, felelősséggel is kell, hogy rendelkezzenek, és fontos, hogy vissza is adjanak a tehetségükből a szülővárosuknak és a régiónak.

Az ünnepség díszvendége, Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora szintén arra biztatta a végzős középiskolásokat, legyenek felelős értelmiségiek, és tegyenek ők is a régió fejlődéséért. Miskolc és a vármegye sokszor játszott már kiemelkedő szerepet a történelem során, és az egyetem, illetve az MCC is azon dolgozik, hogy ezt a meghatározó szerepét ismét visszakapja a város. A rektor azt is hozzátette: „Nincs olyan, hogy vakszerencse. Lehetőségek vannak, amiket egyesek ki tudnak használni. Nektek is ilyen lehetőségeket ad az MCC, használjátok ki ezeket!” A végzős KP-sok közül jó néhányan tovább folytatják MCC-s életútjukat az Egyetemi Programban (EP), amelyre június 30-ig várják valamennyi most érettségiző diák jelentkezését. (ep.mcc.hu)

Vissza