HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Gelej fejlődik és tervezi a jövőt

2017. november 2. (csütörtök) 00:01
 
Gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet a Borsodi Mezőség kis települése, a több mint 600 lakosú Gelej. A Mezőkövesd és Mezőcsát között található falu minden nehézség ellenére ma is fejlődik és tervezi a jövőt. DEMETERNÉ NYESTE ERZSÉBET polgármesterrel erről beszélgettünk.

„Községünk eredete visszanyúlik az Árpád-korig. Ebből eredően a falu határában lévő földterületek őrzik a történelem valamennyi jelentősebb korszakának emlékét, benne viharosabb időszakokat és a békés éveket. A legsötétebb időszakok a tatárok, majd a törökök fosztogatásai, faluégetései voltak.

[4_960] gelej-3.jpg

Gelejt kétszer is porig rombolták a hódítók, előbb 1526-ban, majd 1596-ban a keresztesi csata idején. A gazdaságilag erős település azonban mindkét alkalommal újjáépült, igaz utóbb 130 év eltelte után” – kezdi a beszélgetést a régmúlt felidézésével a polgármester. Demeterné Nyeste Erzsébet 2002-től, azaz 15 éve dolgozik Gelej polgármestereként, hitvallása szerint azért, hogy a település a mai kor kihívásainak megfelelve megőrizze hagyományait, és történelméből adódóan továbbra is gazdaságilag erős, és fejlődő falu legyen.

MEGÚJULT INTÉZMÉNYEK

Az eltelt másfél évtized sikerei bizonyítják arra, hogy jó úton járnak, hiszen ez alatt az idő alatt minden intézményüket megújították, új intézményeket alapítottak és új szolgáltatásokat vezettek be annak érdekében, hogy hozzásegítsék az itt lakókat a minőségi élethez. „A fejlesztések során minden korosztályra gondoltunk, és napjainkban igazán büszkék lehetünk az elvégzett munkára.

[6_960] gelej-5.jpg

Gyermekeink már kétéves kortól járhatnak az egységes bölcsődébe és óvodába, amely a település legnyugodtabb, de egyben leghangulatosabb utcájában található. A nagyobbacskák is helyben járhatják az 1–3. osztályt, ahol kiváló, elhivatott pedagógusok várják a őket. A 16–18 fős osztályokban két osztálytanító tevékenykedik, és a kisdiákok zenei képzésben is részesülnek” – sorolja Demeterné Nyeste Erzsébet. Büszkén említi az iskolai oktatás magas minőségi színvonalát, amire a legjobb bizonyíték, hogy a szomszédos városból 20 gyermek jár a 120 tanulót számláló iskolába.

MINDEN KOROSZTÁLYRA GONDOLNAK

„A gyermekeknek megépítettük Borsod megye egyik legkorszerűbb és legváltozatosabb játékokkal felszerelt játszóterét – folytatja az eredmények felsorolását a polgármester. – Van  aszfaltos focipálya, Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Központ, fedett piactér, helyben lakó háziorvos, védőnő, gyógyszertár. Az idősebbeknek szociális gondozást, jelzőrendszeres figyelő szolgálatot, nyugdíjas klubot működtetünk. Fontosnak tartjuk, hogy a felújított korszerű intézményeinket, közösségi tereinket színesebbnél színesebb, minden korosztályt kiszolgáló programokkal töltsük meg. Célunk, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúrát, a különlegesen szép természeti környezetet, adottságaink pozitív előnyeit egyre többen megismerjék és megszeressék. Nagy hangsúlyt fektetünk a működő közösségeink megtartására, új közösségek összekovácsolására, közös rendezvények és kirándulások megszervezésére.”

[5_960] gelej-7.jpg

AZ OTTHONTEREMTÉSÉRT

A település és közösségfejlesztés mellett az önkormányzat célul tűzte ki, hogy ösztönző támogatást nyújt a fiatal, gyermekes családoknak otthonteremtési szándékaik megvalósításához. „Az első lakáshoz jutók támogatási rendszerének kidolgozásánál fő szempont a helyi fiatal családok önálló lakáshoz jutásának segítése volt, valamint a Gelej településen letelepedni kívánó kisgyermekes családok anyagi ösztönzése annak érdekében, hogy Gelejt válasszák otthonuknak.”

[3_960] gelej-1.jpg

NÖVEKSZIK A LAKOSSÁG

Az elmúlt három évben 12 család és 36 gyermek, otthonhoz jutását segítette Gelej Község Önkormányzata. A lakosságszám növekedésnek indult, de ettől még kedvezőbb, hogy a gyermekek száma emelkedett jelentősen.

[7_300] adat.jpg

NYERTES BERUHÁZÁSOK

„A 2014–2020-as uniós pénzügyi időszakban Magyarország kormánya és Tállai András országgyűlési képviselőnk támogatásával nagyon fontos beruházások valósulhatnak meg településünkön.

[1_960] gelej-6.jpg

Köszönjük, hogy a kis települések és az itt élő polgárok is számítanak, és ezt a támogatást a napi munkánk során érezhetjük” – emelte ki lapunknak Demeterné Nyeste Erzsébet polgármester.

Csapadékvíz-hálózat megépítése II. ütem: 60 millió Ft

Az iskolaépület energetikai fejlesztése: 39 millió Ft

Szennyvíz-hálózat megépítése: 630 millió Ft

M3-as Helyi termék áruház megépítése 500 millió Ft

 

(fotók: Kulcs Magazin, Gelej Polgármesteri Hivatal)

Vissza