HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Idén is elismerték az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját

2024. június 27. (csütörtök) 12:05
 

A Vármegyei Közgyűlés júliusi ülésén ünnepélyes keretek között átadták a Vármegye Önkormányzata Szent Erzsébet és Kossuth Zsuzsanna díjait. Kifejezve ezzel a vármegye megbecsülését, tiszteletét és köszönetét az egészségügyben dolgozóknak, az orvosoknak, a mentősöknek, az ápolóknak, a nővéreknek, a gondozóknak, a védőnőknek.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Szent Erzsébet és Kossuth Zsuzsanna Díja kitüntetések ünnepélyes átadását tartotta júliusi közgyűlési ülésén a Vármegyeháza dísztermében. A díjat Bánné dr. Gál Bolgárka, a vármegyei közgyűlés elnöke és Szabó Gergely alelnök adta át.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Szent Erzsébet Díja azon személyeknek adományozható, akik az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és a gyógyítás területén végzett magas színvonalú tevékenységükkel hosszú időn át eredményesen szolgálták a vármegye lakosságát. 2024-ben Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Szent Erzsébet Díja kitüntetést adományozott Jászberényi Juditnak, az Ózdi Almási Balogh Pál kórház ápolási igazgatójának, aki 34 éve folyamatosan dolgozik a minőségi betegellátás és betegbiztonság megvalósításáért.

20240627 Kozgyules005.jpg

Szintén Szent Erzsébet Díj kitüntetéssel ismerte el a Vármegye Önkormányzata dr. Zsákai Zsolt főorvos, ortopéd szakorvos munkáját, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Ortopéd sebészetének osztályvezető helyettesét, aki kiemelkedő munkájával, helytállásával nagymértékben növeli az orvostársadalom tekintélyét és méltán vívta ki pánciensei és kollégái elismerését.

20240627 Kozgyules006.jpg

A Vármegye Önkormányzata ezen a közgyűlésen, szintén napirend előtt átadta a Kossuth Zsuzsanna Díjat azoknak az egészségügyi ágazatban dolgozóknak, akik a betegek ellátása, gyógyítása, az emberi élet mentése, a járványok, a betegségek megelőzése és az egészségügyi igazgatás területén végzett elhívatott, áldozatkész és színvonalas munkájukkal eredményesen szolgálták a vármegye lakosságát. Az idei Kossuth Zsuzsanna díjasok:

  • Baloghné Katlan Piroska, a Rózsakert Integrált Szociális Intézmény Hejőbábai Otthonának gondozója.
  • Bánhegyi Gáborné, a Vármegyei Központi Kórház Pszichiátriai Centrumának főnővére.
  • Béres Andrásné, gyermekgondozó és ápolónő az egyik sátoraljaújhelyi gyermekorvosi körzetben.
  • Borsosné Vallus Ágnes körzeti védőnő Ózdon és Hangonyban.
  • Csányi Nikoletta, a Kazincbarcikai Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának főnővére.
  • Gyöngyösi Anita, az ormosbányai Fenyőliget Idősek Otthona vezető ápolója.
  • Madzin Ildikó Magdolna, a Bodrogközi Járóbeteg Szakrendelő Nonprofit Kft. vezető ápolója.
  • Mendyk Ágnes körzeti ápoló Szögligeten, korábban Bódvaszilason, Múcsonyban és Perkupán is.
  • Novák Mária, a Vármegyei Központi Kórház Semmelweis Tagkórház Rendelőintézetének vezető asszisztense.
  • Tőkés Zoltán, a szerencsi mentőállomás és a Dél-Zempléni Mentőkért Egyesület vezetője.

20240627 Kozgyules050.jpg

Közgyűlési munka

A díjátadás után a közgyűlés napirend szerint folytatódott, amelyen többek között tájékoztatót hallgattak meg a képviselők a vármegye szakképzési, köznevelési helyzetéről, ahogy a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács 2023-as tevékenységéről is. Továbbá napirenden volt az Edelényi Kastélysziget üzemeltetési, fenntartási és hasznosítási feladatainak eddigi tapasztalatairól szóló beszámoló is. Ebben elhangzott, hogy „a kastélysziget 2023. július 7-én nyitotta újra kapuit a Vármegye Önkormányzatának fenntartásában, civil szervezetek és lokálpatrióták együttes bevonásával. Az Edelényi Kastélysziget szolgáltatásait tekintve turisztikai attrakcióként feladata az élménynyújtás az alábbiak szerint: állandó kiállítások, gyűjteményi kiállítások, időszaki kiállítások, múzeum pedagógiai foglalkozások állnak rendelkezésre a látogatók számára, valamint színes skálán kínáltunk és kínálunk rendezvényeket, programokat minden korosztály számára. A látogató számot tekintve elmondható, hogy a 2023. évben az újra nyitástól kezdve több mint 16000 fő látogatott el hozzánk, valamint 2024. 05. végéig közel 8.500 fő látogatott el az ország különböző részeiről, valamint más országokból is.”

20240627 Kozgyules092.jpg

Segítséget is nyújtottak

A beszámolókat a közgyűlés elfogadta, valamint Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés elnökének javaslatára döntött az Együtt a fogyatékos gyermekekért Alapítvány támogatásáról is. Ez utóbbiról szólva a napirendi pont ismertetésekor elhangzott, hogy az Alapítvány kuratóriumi elnöke és az Alapítvány által képviselt Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény főigazgatója levelében fordult a közgyűlés elnökéhez anyagi támogatásért. Mint levelükben írták, céljuk az iskola eszközparkjának hangszerekkel való bővítése. Az iskolában tanuló sajátos nevelési igényű gyermekek egyik leghatékonyabb fejlesztési területe a zenei nevelés, a hangszeres zenében rejlő lehetőségek. Az iskolai eszközpark hangszerekkel való bővítéséhez az Alapítvány megkapta a támogató döntést, ezzel pedig a támogatást.

Vissza