Mád: A községbe költözött a szüret
2011. szeptember 25. (vasárnap) 11:35
A kétnapos fesztiváljellegű, de kiemelten hagyományőrző rendezvény szeptember 23-án az Első Mádi Borház avatásával kezdődött, amelyen részt vett Dr. Mengyi Roland a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke. Mint azt megjegyezte, a magyar gasztronómia kapcsán a nemzet testének egyik eledeléről van szó, hiszen a kenyér és a bor az ember kiegyensúlyozott munkájának, mezőgazdasági tudásának a terméke. – Köszönöm, hogy megosztották velem a szüret ünnepét, ezt a nagyszerű hagyományt, amit évtizedeken keresztül ápolnak itt, ahol az embereket összeköti a bor, a térség szeretete, követendő példáról beszélhetünk – fogalmazott a közgyűlési elnök. Demeter Ervin a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal vezetője történelmi áttekintésében megjegyezte, hogy 1834-ben mádi központtal alakult meg a Tokaj-hegyaljai Borkereskedési Társaság, amelynek „az elhanyatlott bor kereskedésének talpra állítása és virágzásba hozása” volt a célja. – Szerintem ma is ez a feladat, és hogy milyen lehetőségei vannak erre a településnek, milyen fejlődés tapasztalható, azt hűen mutatják be a két napos rendezvény programjai – mondta Demeter Ervin és igaza volt, mert bárki tapasztalhatta az elsősorban Furmintot népszerűsítő eseményeken keresztül, hogy Mád a minőségi bortermelést tűzte ki céljául.
Ősök iránti tisztelettel
A törekvés persze nem önös érdekű, a helyiek úgy állították reflektorfénybe a település borát, hogy azon keresztül ráirányítsák a figyelmet a történelmi borvidékre is. Az igyekezet arra tendált az idei rendezvényen keresztül, hogy Mád, illetve Tokaj-hegyalja borának ne csak neve, de híre is legyen. A mádi borászatok első nagy összefogása célul tűzte ki, hogy megmutassák a bort kedvelő világnak, az itt termelt nedű az, aminek egykor joggal titulálták, vagyis a királyok itala. Koncz Ferenc a térség országgyűlési képviselője nem véletlenül jegyezte meg szombati köszöntőjében, hogy Mád ezzel a programmal nagyban járult hozzá országunk mezőgazdasági termékeinek és borfogyasztásának népszerűsítéséhez. – Tették mindezt az ősök iránti tisztelettel és az utódok sorsa iránt érzett felelősséggel úgy, hogy közben maradt idő a szüret ünneplésére is – hangsúlyozta Koncz Ferenc.
A mádi hétvége eseményeit nehéz néhány mondatba sűríteni, ám lehet érzékeltetni felsorolás szinten. Volt dűlőbejárás, szüret, feldolgozás, szakmai konferencia, borverseny, magyar termék -és kézművesek bemutatója, rangos kiállítások, kóstolások a nyitott pincékben, kertszépítők vetélkedője, főzőverseny és persze hangulatot fokozó színpadi műsorok kicsiknek, nagyoknak. Tatárka József mádi polgármester már a rendezvény előtt hangoztatta, hogy a kilencvenes évek utáni, un. „újkori történelem” szüreti mulatságainak tartalmából meghagyják a hagyományos formákat, ám újítanak is. Nem engedték a mulatságra a bóvlit, ugyanakkor helye volt a magyar értéknek. – Azt szeretnénk elérni, hogy mindenkit érintsen meg Mád, továbbá a történelmi borvidék nedűjének illata és íze, a pátria szépsége, hangulata, a helyiek vendégszeretete. Remélem tettünk e cél felé egy lépést – mondta a XXI. Mádi Szüret Napokon Tatárka József.
104 FELVÉTEL MEGTEKINTHETŐ <<< ITT
ÉS
- SfL -
Tweet Megosztás Facebook-on Megosztás LinkedIn-en Vissza