HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Megkerülhetetlen társadalmi és gazdasági erővé érett a magyar agrárium

2022. május 2. (hétfő) 11:18
 

Erősödő agráriumért és felemelkedő vidékért dolgozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A növekvő támogatások, a gazdaságátadás könnyebbé tétele, a családi gazdaságok egyszerűbb működése és kedvezőbb adózása a gazdákkal való összefogásban születhettek meg – hangsúlyozza Taskó József, a NAK megyei elnöke.

Sokszínű, ízes Észak. Pontos jellemzése ez a megye agráriumának?

A mezőgazdasági termelés a természeti adottságok miatt valóban rendkívül változatos a megyénkben. Ez alkalmazkodást, odafigyelést és kreativitást igényel. Az itt élő és dolgozó gazdák pedig nemcsak hagyománytisztelők, de innovatívak is. Keresik a fejlődés lehetőségét, hogy a művelésük alatt álló közel 308 ezer hektár mezőgazdasági terület a leghatékonyabban, legnagyobb minőségi terméshozam mellett szolgálja a magyar családok élelmezését. Ezt segítette ez elmúlt négy évben a megyébe érkező több mint 75 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eredményei.

Milyen eredményei vannak a 2013-ban létrejött agrárkamarának?

Az elmúlt 9 évben számos hatékony jogszabály megalkotásában vettünk részt, amelyeknél az elsődleges szándék mindig az volt, hogy a föld magyar kézben maradjon. Ehhez az kellett, hogy javítsuk a gazdálkodás feltételeit, tehát fejlesszük a vidéki élet tartóoszlopainak, a kis- és középvállalkozásoknak a tőkeerejét, miközben a magyar tulajdonú nagyvállalatok igényeire is odafigyelünk. Ebben a szemléletben hatványozottan növekedtek az agráriumot érintő támogatások, valamint könnyebbé vált a gazdaságátadás, kedvezőbb lett az adózás és egyszerűbb a működés a családi gazdaságok számára.

Hol van ebben a megyei munkatársak szerepe?

Hatalmas a közvetítő és a szolgáltató szerepünk. Mi egyszerre vagyunk közel a gazdákhoz és a döntéshozókhoz. Átérezzük a földeken vagy állatok mellett dolgozók helyzetét és a jogszabályi háttér ismeretében értjük az érveket és ellenérveket. Falugazdász-hálózatunk a teljes megyét lefedi, mintegy húszezer kamarai tagunkkal vannak napi kapcsolatban a kollégáim, csak itt a megyében.  A birtokukban lévő korszerű, friss ismeretek átadásával jelentősen hozzájárulnak a gazdaságok eredményességéhez. Falugazdászainkat a gazdálkodók 2021-ben közel 39 ezer alkalommal keresték fel tanácsért személyesen vagy telefonon. Ők azok, akik a megyében beadandó egységes kérelmek mintegy háromnegyedét, azaz évente a mintegy 5900 egységes kérelmet elkészítik, segítve ezzel a források lehívását. Referenseink szervezik a gazdaságok működéshez szükséges képzéseket, ők koordinálják a mezőőri szolgálatot és a jégkármérséklő-rendszer működtetésében is feladatot vállalnak.

Nincs földvétel kamara nélkül. Az adásvételek minősítése is feladat?

Elnökségünk megvizsgál minden termőföldre kötött adás-vételi szerződést a megyénkben és a Területi Agrárgazdasági Bizottságok véleményét figyelembevéve készíti el állásfoglalását. Nálunk jobban senki nem ismeri a megye agráriumának szereplőit, a földek minőségét és a bennük rejlő lehetőségeket. A magyar föld hatalmas érték, nem szabad, hogy eltékozoljuk, hozzá nem értő illetéktelenek kezébe kerüljön, vagy netén külföldiekébe. „Azé a föld, akié az ország!” – ezt mindig szem előtt tartjuk.

A kamara készül a május 20-i választásokra. Miért fontos a magas részvétel?

Magam is gazdálkodó vagyok, és ebben a minőségemben is azt tudom mondani, hogy az összetartás és az egység szimbóluma a május 20-i választás. Kiváló alkalom arra, hogy – számszerűsítve is –bebizonyítsuk, mekkora társadalmi erő van az agráriumban, hogy milyen nagy és erős tömb a gazdáké. A kamara pedig az ő érdekeiket képviseli és érvényesíti  – legyen szó támogatásokról szóló döntéshozatalról, gazdaságvédelmi intézkedésekről, vagy kárenyhítésről. Minél több gazda él kamarai tagként a szavazati jogával, minél többen jönnek el választani, annál nagyobb erőt tudunk mutatni, annál biztosabb lesz, hogy érdekeik érvényre jutnak a NAK által a jövőben is. Más szempontból meghatározó, stratégiai ágazat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hazánkban. A világpolitikai helyzetből adódóan pedig soha ilyen fontos nem volt, hogy ezt a jelentőségét megőrizze. Ebben pedig nagy szerepe van most annak, hogy a gazdák szavazatukkal megerősítik-e az érdekképviseletüket. Elnök úr optimistán tekint a jövőbe? Kilenc éve van egy erős, a kormányzattal együttműködésben munkálkodó, a Magosszal karöltve a gazdákért dolgozó és számos eredményt felmutatni tudó érdekképviseletünk, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A közös gondolkodás, a közös munka eredménye az agrártámogatások megháromszorozása. 80%-ra emeli ugyanis a kormányzat a nemzeti társfinanszírozás mértékét. A bőséges forrás azonban, ami az agráriumba áramlik, felelőséggel társul. Nemcsak a kamara, de a gazdák részéről is. Viszont, ha okosan és tudatosan, használjuk fel, akkor, Győrffy Balázs NAK elnök szavait idézve: történelmi áttörést hoz és garanciát jelent arra, hogy a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság stabilizálódik, sőt megerősödik a nemzetközi versenyképessége is.  Így bátran kijelenthetjük, hogy a jövő agráriumát építjük!

Vissza