HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Mezőzombor 2010 óta épül, szépül, fejlődik

2018. április 20. (péntek) 13:43
 
2002-ben a világörökség része lett Tokaj-Hegyalja világörökségi diplomájának elnyerésével, a határában található Sárgaborház a vidék gasztronómiai életének nevezetes helyszíne, a szintén hozzá tartozó Bortó pedig kedvelt kirándulási célpont.

Biztos sokan kitalálták, Mezőzomborról van szó, a mintegy két és félezer lakosú településről Hegyalja kapujában. Az itt élők büszkék az elmúlt évek fejlődésére, és tele vannak tervekkel, derül ki RADÓ BÉLA polgármester szavaiból.

[6_960] m2.jpg

Mezőzombor neve a hagyomány szerint Lehel fia Sumbor nevéből származik, és a történelmi feljegyzések először 1298-ban említik. A község urai a századok folyamán gyakran változtak, számos pereskedés ismert a megye nemesei között ezért az értékes területért. A kúriákkal és szőlőkkel rendelkező falu birtokosai között 1593-ban szerepel először a Rákócziak neve. Az itt élők büszkék a több évszázados múltra, amely példát és inspirációt ad a jövő terveinek megvalósításához.

[3_960] mw55.jpg

FOLYAMATOS A FEJLŐDÉS

Radó Béla polgármester második ciklusát tölti a község élén, és 2010-ben bizony egy nehéz gazdasági helyzetben lévő önkormányzat irányítására kapott bizalmat az itt élőktől. Lokálpatriótaként, tősgyökeres mezőzomboriként mondott igent a kihívásra, és az eredmények bizonyítják, jó döntést hozott ő is, és a falu lakosai is. A település 2010 óta folyamatosan épül, szépül, fejlődik. Ez az itt élők eltökéltségének és a hasznosan felhasznált kormányzati támogatásoknak köszönhető. „Ahhoz, hogy fejlődésünk töretlen maradjon, még sok feladatot kell megoldanunk” – mondja a polgármester, és már sorolja is a teendőket. Megvalósításra vár a csapadékvíz elvezető rendszer, a termelői piac, a kerékpárút megvalósítása, a Kossuth út, Széchenyi út, Béke közök felújítása. „Településünk fejlődése átgondolt koncepció mentén zajlik, van egy íve, amely a múlt, a hagyományok értékéből merít, és támaszkodik a jelen lendületére, tenni akarására. Ez az, ami Mezőzombort a megkezdett növekedési pályán tartja” – fogalmaz Radó Béla.

[2_960] mw-piac.jpg

ÉPÜLHET A TERMELŐI PIAC

Megtudjuk, a hogy a hosszú idő óta tervezett és várt termelői piac megvalósítása mostanra már elérhető távolságba került. Az önkormányzat ugyanis sikerrel szerepelt a terület- és településfejlesztési operatív program pályázatán, így idén megkezdődhetnek a piac kivitelezési munkálatai az Árpád út 33. szám alatt. Az elnyert támogatási összeg: 180 millió forint. A tervek szerint a piac évi 100–120 napos nyitva tartással, reggel 6 és 14 óra között üzemel majd, és a kulturált környezetben a helyi és a környékbeli települések termelői tudják a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, egyéb házi élelmiszereiket értékesíteni. Az épületben két hűtött és két nem hűtött raktárat is kialakítanak, ahol az önkormányzat és a termelők is tárolhatják áruikat. A létesítményben az elképzelések szerint gombavizsgáló is működik majd. A pályázat megvalósulásának köszönhetően a szándékok szerint javul a mezőzombori lakosok életminősége, a helyi termékek piacra jutásával fejlődik a gazdaság és a lakosság egészséges, jó minőségű élelmiszert szerezhet be.

[5_960] csulok-es-fogat.jpg

CÉLOK HOSSZÚ TÁVRA

Az önkormányzat hosszú távú célja a vállalkozások működési környezetének javítása, a munkahelyek megőrzése, a vidék és a város együttműködésének segítése. A település vezetője fontosnak tartja a lokálpatriotizmus erősítését is. Ezt szolgálják a hagyományos programok, mint a majális, a fogathajtó verseny, a csülökfesztivál, amely idén júliusban már ötödik alkalommal várja az érdeklődőket. A rendezvényekre nagy kedvvel készül Mezőzombor apraja-nagyja, és sok vendég is felkeresi ilyenkor a települést.

Vissza