HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Mi lett a kis kosárból?

2022. április 19. (kedd) 20:11
 

Fejlesztette telephelyét „a bükki füvesember”. Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében adták át februárban Szabó Gyuri bácsi gyógynövényes vállalkozásának új létesítményét Bükkszentkereszten.

- Ez lett a kis kosárból – mutatott körbe az elkészült, de még be nem indított gyógynövényüzemre Lopes-Szabó Zsuzsa, a Györgytea Kft. ügyvezető igazgatója. Azután felidézte, hogy édesapja, Szabó György, akit az ország Gyuri bácsiként vagy a „bükki füvesemberként” ismer, nyugdíjazása után új elfoglaltságot és jövedelemkiegészítő tevékenységet keresve gyógynövényeket kezdett el gyűjteni, melyeket aztán a miskolci piacon jó tanácsai kíséretében értékesített. A vásárlók köre és a tanácsok iránti igény egyre gyarapodott, így mára már virágzó családi vállalkozássá nőtte ki magát.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Szabó Györgynek a gyógynövények gyűjtésével, feldolgozásával foglalkozó munkáját 2014 óta ismeri részletesen. Bükkszentkereszt ekkor lett a választókerülete része. A képviselő ezt a vállalkozást azóta is csodálja és segíti, hiszen Szabó György elismert ember, aki tanítja, hogy a természet erejében hinni kell.

A „bükki füvesember” több évtizede azon munkálkodik, hogy tudása legjavával segítse azokat az embereket, akik nyitottak a kiegészítő gyógymódokra. Népnevelő, felvilágosító tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el több fontos fórumon. 2020-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba választották be Gyuri bácsi tevékenységét a hagyományos népi gyógynövényes gyógyászat fennmaradásában, hagyományaink megőrzésében betöltött egyedülálló szerepéért.

Vissza