HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Mit okoz a dohányzás?

2013. szeptember 29. (vasárnap) 11:44
 
A cigaretta napjaink talán legveszélyesebb és legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szere. Hazánkban a dohányzás miatt kb. 18 percenként meghal egy ember. A becslések szerint a felnőtt nők 32 százaléka, a felnőtt férfiak 46 százaléka dohányzik, a 15 évesnél idősebbek közül csaknem minden harmadik ember dohányfüsttel mérgezi önmagát és környezetét.

A megfigyelések, a tudományos kísérletek sora, s a mindezeket összegző világirodalmi adatok alapján biztonsággal állítható, hogy a dohányzás káros az egészségre. Nem kétséges, hogy egyes légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségek előidézésében és fenntartásában a dohányzásnak döntő szerepe van. Nem vitatható a dohányzás rákkeltő és emésztőrendszeri káros hatása, valamint a várandóság alatti cigarettázás veszélyessége. A megfigyelések, a különböző felmérések a passzív dohányzás egészségkárosító hatását is igazolták. Bizonyított továbbá, hogy a dohányzás a szervezet anyagcsere-folyamatait, a vitamin és ásványi-anyag háztartást, a hormonok és enzimek működését, valamint a gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolja.

A dohányzás a feltételezések szerint Amerikából terjedt el – Kolumbusz találkozhatott az első pipázó indiánokkal. Aztán persze a füstölgés Európában is gyorsan elterjedt. A huszadik század elején és derekán, az 50-es, 60-as, 70-es években kifejezetten trend volt cigizni – szívta mindenki, szinte mindenhol. Ma viszont már világszerte küzdenek ellene.

[1_960] esza-logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg. 

Vissza