HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Szakértő csapat a jövőért

2022. május 3. (kedd) 16:41
 

A megyei önkormányzat alapfeladata a területfejlesztés. Ezen belül kiemelten a 2021-2027-es EU-s fejlesztési ciklusra való felkészülés, a megye eredményes forráslehívásának segítése. Surmann Antallal, a Területfejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztály vezetőjével beszélgettünk.  

Önkormányzatunk 2020-ban több mint 2000 projektötletet rögzített a megyében, amely kijelölte a fejlesztési irányokat is. Ez is megjelenik a megye területfejlesztési koncepciójában és programjában, amelyet tavaly fogadott el a Közgyűlés. A 2021-27-es fejlesztési időszakban ez adja az alappillérét a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) Plusz pályázatoknak, melyeket korábban „topos” pályázatok néven ismerhettünk. Ez a megye települései számára 100%-ban támogatott pályázati lehetőséget biztosít. A koncepció és programalkotás után pedig megkezdődött a TOP Plusz pályázati időszak, amikor a települések beadják a pályázataikat. Osztályunk ezt is koordinálja, és a programban vállalt célok megvalósításáért is mi felelünk, mint megyei önkormányzat, ahogy elvégezzük a pályázatok elbírálásához kapcsolódó döntés-előkészítést is.  

Másfajta segítséget is nyújtottak, nyújtanak a megye településeinek?  

Miután begyűjtöttük a projektötleteket, amelyekhez minden megyei település hozzátette a magáét, és azokat beépítettük a fejlesztési dokumentumokba, megnéztük azt is, mely ötletek megvalósításában tudunk tevékenyen segíteni. 25 nagyobb, települési fejlesztést megalapozó dokumentumot, megvalósíthatósági tanulmányt, tervet készítettünk készítünk el. Például óvodai korszerűsítés vagy belvizes területek csapadékvíz-elvezetésének a kiviteli terveit Ez azért is fontos, mert így a települések időben adhatják be TOP Plusz pályázatukat. Ezen 15 fő tervezési munkatársunk, 5 fő magas- és 4 fő mélyépítő, 6 fő szakági tervező dolgozik az osztályunkon. Megjegyzem, ez a megyei „mérnökiroda” is újdonság, és örülnek neki a településvezetők  

A mérnöki irodán kívül kik alkotják a csapatot?  

Több mint 10 projektünk van, ezek között van, amit épp zárunk, és van, amelyet most adunk be. Van köztük milliós, és van, amelyik több milliárdos támogatást jelentett, jelent a megyének. Erre is van egy csapatunk, amely szintén 15 főből áll, közgazdászok, pályázatírók, projektmenedzserek mellett kommunikációs és marketing szakembert is foglalkoztatunk. Összesen 30 elhivatott, csapatban dolgozó munkatársunk garantálja, hogy a Területfejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztály sikeresen és jól működjön. Van egy nagyon fontos, szakmán belüli, úgynevezett konzorciumi partnerünk, a BORA 94 Nonprofit Kft., a megyei önkormányzat fejlesztési ügynöksége. Csapatként együtt dolgozunk az Elnöki Kabinetiroda munkatársaival, és a hivatal többi osztályával is, és meg kell említeni a megyei elnököt, Bánné dr. Gál Bolgárkát, akinek ez az egész csapat köszönheti „létezését”.  

Melyek azok a programok, amelyek előre vitték a megyét, és kiemelt hatással vannak mindennapjainkra?  

A megyei önkormányzat és konzorciumi partnerei 2016-ban 2,3 milliárd forintos uniós pályázati forrásból indították el a foglalkoztatási paktum programot, ez több mint 5000 munkahely megtartásához járult hozzá a megyében. A Kormányhivatallal közösen dolgozunk ennek a folytatásán, már beadtuk a pályázatot. Kiemelném az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projektünket, amelynek célja a megye helyi közösségeinek fejlesztése, a társadalmi aktivitás és együttműködés élénkítése, a megyei és térségi kötődés erősítése, ezen keresztül a hagyományainkra is építő jövőbeli lehetőségeink feltárása. Idén őszig 350 programelemet valósítunk meg a projektben, a társadalmi szervezetek fórumától a vállalkozások segítésén keresztül a közösségi élményekig. Szinte sose állunk meg, amit jól mutat, hogy már ennek a programnak is előkészítettük a folytatását.

Vissza