HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Tamás Barnabás is a Magyar Kultúra Lovagja lett!

2020. január 31. (péntek) 11:37
 

Budapesten, a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központ színháztermében került megrendezésre január 18.-án  a 24. Magyar Kultúra Napja Gála, ahol a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozták többek közt Tamás Barnabásnak, Putnok polgármesterének.

Az Alapító Lovagok és Kultúra Lovagrendje öt földrész 18 országából felkért 291 tagja 36 személy jelölését támogatta. A jelöltek 9 országból, hazánkból tíz megyéből és a fővárosból érkeztek, a kultúra 27 területét képviselve. Számos művész, alkotó és híres személyiség is megmutatkozott a jelöltek listáján, azonban a díjat nem csak közéleti személyiségek, hanem olyan hétköznapi emberek is megkapták, akik szintén alázatos munkát fektettek a magyar kultúra ápolásába. A rendezvény az áldozatos munka elismerésén túl, lehetőséget biztosított arra is, hogy a látogatók megismerjék nemzeti örökségeinket, határon átívelő kincseinket, mindazt a kézzel fogható és szellemi tőkét, amellyel a magyar kultúra rendelkezik

A címre minden évben pályázat útján civil szervezetek és önkormányzatok állítanak jelölteket. Tamás Barnabást, Putnok város polgármesterét a gömörszőlősi székhelyű Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület jelölte a címre, mely alapján számára  a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma a Magyar Kultúra Lovagja elismerést adományozta.

p2.jpg

Tamás Barnabás 1985-óta vállal közéleti szereplést.1994-óta Putnok város polgármestere. Irányításával a gömöri kisváros dinamikus fejlődésnek indult, középületei, templomai, közterei sorra megújultak. Aktív közbenjárásának eredményeként a történelmi Gömör határon inneni települései egy járásba szerveződtek, így 2013. január 1-jétől Putnok újra a gömöri települések járási székhelyévé vált. Jelentős szerepet vállalt több társadalmi és szakmai szervezet megalakításában, melyekben ma is vezető posztot tölt be. Így többek között ma is elnöke a Sajó-Rima Eurorégiónak, a Putnok és Térsége Önkormányzati Társulásnak, az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje Gömöri Régiójának. Tiszteletbeli elnöke a Gömöri Népfőiskolai Egyesületnek, alapító tagja a Putnok Városért Egyesületnek és a Sajóvölgye Focisulinak.

Hatékony közreműködésével példaértékű és ma is tartalmasan testvérvárosi kapcsolatok alakultak ki szlovákiai, lengyelországi, csehországi és franciaországi kisvárosokkal. Kezdeményezésére jött létre 1994-ben a Putnoki Városi Televízió és megalakította a Gömöri Pálinkabarát Egyesületet. A város kulturális életét gazdagítva támogatta a Gömöri Múzeum és a Holló László Galéria létrejöttét, működését. Indítványozására 2017-ben – Tompa Mihály születésének bicentenáriuma alkalmából – az új művelődési ház fölvette a Tompa Mihály nevet, méltó emléket állítva ezzel a lelkész-költőnek. Munkássága ideje alatt olyan rangos kulturális rendezvényeket indított útjára,. mint a Gömör Expo kiállítás, vásár és kulturális fesztivál, a Gömöri Nyár rendezvénysorozat, a Krumplifesztivál, melyek iránt az érdeklődés nemcsak helyben, hanem a régióban és a határon túlról is jelentős.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett gála két fővédnöke Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára volt. Az utóbbi nevében megszólaló Fülöp Péter kiemelte: minél jobban ismerjük az egyetemes vagy a származásunk szerinti kultúrát, annál gazdagabban érezhetjük magunkat a kultúra adta és jelentette biztonságban. „Olyan kiváló emberek kapják a kultúra lovagja elismerést, akik nemcsak az egyetemes és magyar kultúrát őrizték, ápolták évtizedeken keresztül, hanem rengeteget tettek a közösségünkért egy emberöltőn át, alázatos és következetes munkával” – mondta beszédében Fülöp Péter. A rendezvény keretében egy vajdasági, egy felvidéki és egy magyarországi ifjúsági közösség Örökség serleg elismerésben részesült. Az idei gála díszvendége Bácska volt.  

Vissza