HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Természetesen a stressz ellen

2013. szeptember 18. (szerda) 15:51
 
Manapság, a felgyorsult életmód következtében sokkal stresszesebb és nehezebb élethelyzetekkel találkozunk, mint elődjeink. A stressz jobb esetben csak éppen aktuális hangulatunkat rontja el, súlyosabb esetben azonban akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Hogyan lehet leküzdeni? Néhány feszültségoldó tippet ajánlunk figyelmükbe:

1. Nevetés

Gondolná, hogy egy jóízű nevetés elég ahhoz, hogy csökkentse a stresszhormonok szintjét a szervezetében? Pedig igen, a stressz ellen az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb gyógymód a nevetés! Egyszerűen azért, mert a nevetés hatására több oxigén kerül a szervezetbe, gyorsul a véráramlás, és csökken a stresszhormonok szintje.

2. Mozgás

A sport az egyik legjobb módja, hogy megszabaduljon a stressztől. Ha azonban nincs ideje órákat tölteni az edzőteremben, sétáljon! Már 30 perc séta csodákat tehet, mivel ennyi idő alatt már elegendő endorfin (boldogsághormon) szabadul fel a szervezetben, amitől sokkal jobban érezheti magát.

3. Zöld tea

Az antioxidáns és vérkeringés javító hatása mellett, jól ismert nyugtató is. Egy stresszesebb nap után lefekvés előtt ajánlott egy csészével elfogyasztani, ha megoldható, mindenféle ízesítés nélkül. Ha nem szeretjük az ízét, akkor mézzel és citrommal ízesíthetjük.

4. Rágózás

A rágó többre képes, mint gondolná! A kutatások szerint ugyanis a rágás maga csökkenti a feszültséget és növelheti a mentális teljesítményt is. Amellett, hogy jobb kedvünk lesz a rágózástól, még a vérnyomásunkat is csökkenti.

5. Éneklés

Rádióhallgatás közben vagy éppen a zuhany alatt érdemes énekelni, mivel az éneklés boldogít. A felmérések szerint azok az emberek, akik rendszeresen énekelnek, dúdolnak, kevésbé érezték magukat stresszesnek, és hangulatuk is többnyire pozitívabb volt. Nem baj, ha valakinek nincs jó hangja, az éneklés jót tesz a testtartásnak, a légzésnek, sőt a szívnek és közvetetten az immunrendszernek is.

[1_960] esza-logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a stresszkezelés áll, mely egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg. 

Vissza