HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Tokaj-Hegyalján a borászati hagyományokról

2022. július 20. (szerda) 13:22
 

A sárospataki Társadalmi Szervezetek Fóruma borászati hagyományokkal várta az érdeklődőket.

A résztvevőket előbb a térség országgyűlési képviselője, dr. Hörcsik Richárd köszöntötte, aki hangsúlyozta, a hagyományokat immár tudományos igényességgel is vizsgálhatják, feltárhatják és tovább vihetik, hiszen a Tokaj-Hegyalja Egyetemen agrár- és gazdasági képzés keretén belül a hallgatók és tanárok egyaránt foglalkozhatnak borászattal, szőlészettel és turizmussal. – Ezeknek egyenként is, de együtt még nagyobb szerepük van a borászati hagyományok ápolásában, gondozásában.

ORG_DSC08861.JPG

Sárospatak polgármestere, Aros János köszöntőjében hangsúlyozta, a borászati hagyományok szerves részét képezik a város életének. – Gondoljuk csak a Sárospataki Borfesztiválra, amely a Zemplén Fesztivál után a második legnagyobb rendezvényünk, ezen kívül pedig sok kisebb rendezvényünk is a borászati hagyományok köré csoportosul.

ORG_DSC08868.JPG

Mindketten megemlítették, hogy a Tokaji Borvidék kultúrtáj 20 éve kapta meg a világörökségi címet, és mára egyértelmű, hogy Tokaj-Hegyalja fejlődéséhez, turisztikai népszerűségének növekedéséhez nagyban hozzájárult.

A szervező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat nevében Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg a rendezvényt, és utalt rá, a borvidéken csak 2010 után kezdődött el nagyobb léptékű fejlesztés, amely immár 27 települést érint, ami a megye egésze szempontjából is meghatározó.

ORG_DSC08876.JPG

A Fórumon ezt követően Varga Laura, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszék tanársegédje tartott előadást a helyi borászati hagyományokról, sok családi emléket és élményt is megosztva a hallgatósággal, hiszen az előadó szülei is borászattal foglalkoztak. Emellett szó volt a helyi borünnepekről, a szüretről, napjaink borfesztiváljairól és új kezdeményezéseiről, amelyek jobban elmozdulnak a kulturális és a gasztroesemény irányába, és éppen ezzel hívják fel még jobban a figyelmet a helyi értékekre. Az előadó maga is szőlész-borász mérnök, tanít a Tokaj-Hegyalja Egyetemen és borászati kutató a Tokaji Kutatóintézetben.

ORG_DSC08880.JPG

A Társadalmi szervezetek fóruma az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című TOP-os projekt keretein belül valósul meg. Célja a megye helyi közösségeinek fejlesztése, a társadalmi aktivitás és együttműködés élénkítése, a megyei és térségi kötődés erősítése. Ennek érdekében idén őszig 350 olyan programelem valósul meg, melyek fejlesztik a közösségek tagjainak egymás iránti felelősségtudatát, segítik a helyi civil társadalom felkarolásával a közösségi problémák megoldását, és erősítik az önálló cselekvést.

Vissza