HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Tudjon meg többet az ízületi porckopás kezeléséről

2013. szeptember 20. (péntek) 20:28
 
Az ízületi porckopás (más néven artrózis vagy oszteoartritisz) a leggyakoribb ízületi probléma, mely a lakosság 20-25 százalékánál okoz panaszt, azonban az 55 év feletti lakosság akár 70-80 százaléka is érintett lehet.

A betegség az érintett ízületek merevségét, fájdalmát, duzzanatát okozza, amelyhez gyulladásos fellángolások társulhatnak. Hosszabb távon az ízület deformálódhat, mozgásai súlyosan beszűkülhetnek. Artrózis – és a ritkább, de gyorsabb ízületi károsodást okozó,  reumatoid artritisz – esetén már több évtizede alkalmazzák eredményesen  a fájdalom és a gyulladás tüneti kezelésére szolgáló ibuprofent.

[1_180] Izulet.jpgMi az artrózis?

Az artrózis idült ízületi betegség, amelynek következtében az életkor előrehaladtával súlyosbodó ízületi porckopás, csontátépülés és deformáció alakul ki. A betegség főként a gerincet és a teherviselő ízületeket érinti, mint a csípő, térd, kéz, lábfej.

Milyen jelei lehetnek annak, hogy Ön ízületi porckopástól szenved?

•    Ízület(ek) merevsége, illetve fájdalma, rendszerint a reggeli órákban vagy hosszabb nyugalom/ülés után. Mintha „berozsdásodtak” volna. Csak bemozgatás után működnek („indítási merevség/fájdalom”). Nagyobb terhelésre fokozódó fájdalom.
•    Az ízületek duzzadtak, nyomásra érzékenyek (mely időjárásfüggő lehet).
•    Az ízületek mozgatáskor recsegnek, csikorognak – közben a beteg érzi az egyenetlen felszínek egymáshoz dörzsölődését.
•    Csontkinövések, bütykök tapinthatók az ízületek pereme mentén. Az ízület alakja eldeformálódhat.
Az ízületi porckopás jelei fokozatosan jelentkeznek. Eleinte enyhék, azonban az idő múlásával a panaszok fokozódnak, a fájdalom akár elviselhetetlenné is válhat.

Hogyan csökkenthető a fájdalom?

Az artrózis nem gyógyítható, azonban számos olyan gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés létezik, amely javíthatja a beteg életminőségét, a mindennapokat jobbá és fájdalommentessé teheti.
A mozgásszerveket érintő gyulladásos kórképek esetében hatékony gyulladásgátlók alkalmazására van szükség, amely szerek egyidejűleg a fájdalmat is csökkentik. A nem szteroid gyulladáscsökkentők (elterjedt angol rövidítéssel: NSAID) széles körben használt gyógyszerek, mert igen hatékonyak a fájdalom, a gyulladás kezelésében és a lázcsillapításban.
Az ibuprofen a fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerek közül a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csoportjába tartozik, a világon elsőként került vény nélkül is elérhetővé az NSAID-ek közül. A legnagyobb NSAID-mellékhatás-adatbázisok szerint a vény nélküli NSAID-ek közül az ibuprofennel a legkisebb a gyomor- és nyombélfekélyek kockázata.
Artrózis esetén, mivel hosszabb ideig fennálló fájdalomról van szó, fontos, hogy olyan készítményt alkalmazzunk, amely hosszantartó fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatást biztosít. Már Magyarországon is elérhetők olyan ibuprofen hatóanyagú, elnyújtott hatású készítmények, azaz retard tabletták, amelynek hatóanyaga a szervezetben fokozatosan szabadul fel, ezáltal folyamatos és hosszantartó fájdalomcsillapítást biztosít a nap folyamán.
Amennyiben Ön is legalább 3 napja fennálló ízületi fájdalmára szeretne megoldást találni forduljon gyógyszerészéhez, aki megfelelő gyógyszer(eke)t tud Önnek ajánlani, valamint a háziorvosával is beszélhet tüneteiről.

IRODALOM

1. Analgesics, antipyretics, nonsteroidal antiinflammatory drugs, drugs used to treat gout, and disease-modifying antirheumatic drugs. (WHO Model List) WHO, 2004

2. Lancet  343: 769-772, 1994; Arch Intern Med  158: 33-39, 1998; BMJ 315: 1333-1337, 1997; Arthrit Rheum 40: S115, 1997 (Abstract 507); BMJ 312: 1563-1566, 1996; Br J Clin Pharmacol 54: 320–326, 2002; PLoS Med 8(9): e1001098, 2011

3. www.nagyonfaj.hu

4. www.hazipatika.com

5. Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a gyógyszeres fájdalomcsillapításról és gyulladásgátlásról a reumatológiai betegségekben. Egészségügyi Közlöny 2009; 59 (21): 3532–3540.

(X)

Vissza