HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Uszodát avattak Tokajban

. január 11. (hétfő) 00:00
 
Átadták a tokaji tanuszodát. A létesítményt 437 millió forintból építette a magyar állam. A városban ez az első uszoda, mintegy 30 éve vártak a létesítményre a két folyó városában élők.

A tanuszodában egy hatpályás, 25 méteres, 1,9 méter mély, feszített víztükrű nagy medence és egy kisebb, úszásoktatásra alkalmas medence kapott helyet.

Az épület átadóján Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: „minden tokaji és Tokaj környéki tudja, hogy ma egy kis lehetetlen megvalósult. Itt a jövő úszói, kajakosai, vízilabdázói mind itt fognak készülni. És innen fognak kikerülni a Mozgi Milánok, innen mennek egyre fentebb, a csúcsig” – emelte ki Seszták Miklós.

 

[0_960] tokajussz1.jpg

Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ünnepi beszédében azt mondta, hogy a legszebb pillanat az, amikor sportlétesítményt adnak át. Hozzátette, a tokaji és az ahhoz hasonló fejlesztések mind hazai forrásból valósultak meg, a tanuszodák esetében pedig az építtetés mellett az üzemeltetést is magára vállalta a kormányzat. „A cél nem más, mint egyre szebb és jobb körülmények között mozoghassanak a gyermekek. Így megvalósulhat a mindennapos testnevelés infrastrukturális háttere és az úszásoktatás is zökkenőmentesen zajlik” – tette hozzá a helyettes államtitkár. Kiemelte, bízik abban, hogy ebből a térségből is sok „kis Darnyi Tamások” -aki maga is részt vett az avatón- kerülnek majd ki.

Koncz Ferenc országgyűlési képviselőjelölt emlékeztetett, hogy már 20 évvel ezelőtt is tervben volt egy tokaji uszoda és viták is folytak arról, hogy hol legyen elhelyezve.

„A sportra, különösen az iskolai sportra beruházott minden fillér az egészségügybe is beruházott fillért jelent. Mert azok a gyerekek, akik úgy nőnek föl, hogy mindennapos testnevelés van az iskolában és megtanulnak már alsó tagozatosként úszni egészségügyi prevencióban is részesülnek” – hangsúlyozta Koncz Ferenc. „Aki a sportba fektet, különösen a gyerekek sportjába, az a jövőbe fektet” – tette hozzá.

[1_960] tokajussz2.jpg

Posta György polgármester köszöntőjében háláját fejezte ki a tanuszodáért. A kormányzat, a Nemzeti Sportközpontok, a kivitelező és a tanuszoda pályázatot országosan is az első között megnyerő korábbi polgármesternek, Májer Jánosnak. A városvezető hozzátette, ő már gyermekkorából is emlékszik arra, hogy emlegették a tokaji uszoda szükségességét és örül neki, hogy az álomból valóság lett.

A tanuszoda avatón a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolájának tanulói adtak műsort, az épületet pedig a történelmi egyházak képviselői szentelték meg. A uszodát pedig a gyerekek már birtokba is vették és egy rövid bemutató úszással fel is avatták a medencéket.

(via Tokaji hírek)

Vissza