HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításait hozzák közelebb a diákokhoz Edelényben

2023. november 10. (péntek) 11:14
 

A régészek munkájával, a 9-10. századi magyar előkelőségek életével, valamint a kerékpározás és a fényképezés történetével ismerkedhetnek meg iskolások azokon a foglalkozásokon, amelyek ezen a héten kezdődtek az Örökségünk nyomában című tárlategyüttes kapcsán az edelényi kastélyban.

A Magyar Nemzeti Múzeum három, az Edelényi kastélyszigeten lévő kiállítását feldolgozó diák-tárlatvezetésekre már most számos vármegyei iskola jelentkezett, így több százan érkeznek majd a következő hetekben a kastélyba, hogy megismerjék örökségünket. A tárlatvezetéssel egybekötött foglalkozásokat általános és középiskolásoknak hirdették meg, amely az alsós diákok számára alkotótevékenységgel is kiegészül.

diáktárlatvezetés_edelényikastély_20231109 (2).JPG

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat elnöke, Bánné dr. Gál Bolgárka elmondta, számára kiemelten fontos, hogy a kastélyban vendégül látott kiállítások informatív tartalmát az iskolások megismerjék, mert ők a jövő felnőttjei, ők azok, akik továbbviszik hagyományainkat. – Ez a három kiállítás és az őket kiegészítő informatív foglalkozások ahhoz a korosztályhoz juttatják el értékeinket, amely generációt talán a legnehezebb megszólítani, és kihívást jelentő feladat az érdeklődését hosszasan lekötni. A felgyorsult világgal haladnak a fiatalok, amelyben a mi közös feladatunk, hogy olyan megállókat kínáljunk nekik, amelyek építik őket útjuk során – mondta a programsorozat kapcsán Bánné dr. Gál Boglárka, az edelényi kastélyt fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának elnöke. Hozzátette, hogy a diák-tárlatvezetés legnagyobb értéke, hogy megmutatja a jövőt formáló korosztálynak a helyi közösségek erejét, a magyarság múltjának, hagyományainak értékét. Végeredményben olyan iránytűt ad a diákok kezébe, amivel tájékozódni tudnak az életben és hagyományaink ismeretében alakíthatják a jövőt.  

diáktárlatvezetés_edelényikastély_20231109 (3).JPG

Három kiállítás, három világ, sokféle élmény  

Az Edelényi Kastélyszigeten a Magyar Nemzeti Múzeum 3 tárlata tekinthető meg, amelyre a rendhagyó diák-tárlatvezetés mellett a nagyközönséget is várják. A Kincset érő közösség kiállítás arra ad választ, hogy milyen kincseket rejt a föld, hogyan dolgoznak a régészek és kik azok, akik segítik őket, valamint arra, hogy mit tegyünk, ha letűnt korok leleteire bukkanunk. A Tarsolylemezek – A Honfoglaló elit kincsei tárlat bepillantást enged a 9-10. századi magyar előkelők életébe. E mellett megmutatja azt is, mi a tarsoly, mire használták és miért volt egy ilyen tárgynak akkora jelentősége magyar őseink világában. A Tandem – Kerékpározás és fényképezés szabadtéri fotókiállítás pedig a kétkerekűek évszázados hagyományával ismertet meg. A három tárlatot a diákok mellett a nagyközönség is ingyenesen megtekintheti az Edelényi Kastélyszigeten.

diáktárlatvezetés_edelényikastély_20231109 (4).JPG

Vissza