HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Kastélyszigetre érkezik a húsvéti nyúl is

2024. március 25. (hétfő) 13:56
 

A hosszúhétvége ünnepnapjain is várja látogatóit az Edelényi Kastélysziget, ahol a húsvéti hagyományoké lesz a főszerep, de természetesen a barokk csoda és tárlatai is várják az érdeklődőket.

Az igazán poszt-reneszánsz hangulatban a család minden tagja megtalálja a kedvére való programot. Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn a gyerekek izgalmas programokba kapcsolódhatnak be, a felnőttek pedig újra gyerekek lehetnek vagy hódolhatnak művészet iránti szenvedélyüknek. Igaz, ezúttal egy kicsit másként.

Március 31-én és április 1-én 10 órától kezdődnek a húsvéti programok, méghozzá mindkét napon tojáskereséssel: a 4-12 éves kor közötti gyerekek exkluzív környezetben kereshetik a kertben elrejtett húsvéti tojásokat.  A keresés izgalmát és örömét pedig kézműves játszóházban „pihenhetik ki”.

A művészetek kedvelőit a kastély kiállításai várják, ám ezúttal rendhagyó tárlatvezetések teszik még emlékezetesebbé a „kultúrtúrákat” a kastély barokk falai között. Az edelényi kastélyban megrendezendő húsvéti programokon való részvétel a pénztárban megváltott belépőjeggyel lehetséges.

EB_husvet_v2 (005).png

Tojáskeresésről dióhéjban

A tojáskeresés hagyománya még a barokk korszak előtti időkből származik, így egykor minden bizonnyal kedvelt elfoglaltság volt a kastélykertben is.

A reneszánsz idején, a 16. században elsőként Németországban kerestek tojásokat a húsvéthoz kapcsolódóan. Egyes írások szerint a 16. század végén a protestáns reformátor Luther Márton szervezett tojáskeresést gyülekezete számára. Akkor még a férfiak rejtették el a tojásokat, hogy a nők és a gyerekek találják meg azokat. Mindez a feltámadás történetéhez kapcsolódott, amelyben az üres sírt nők fedezték fel. A keresztény világban a tojás így a feltámadás szimbóluma, az üres héj pedig Jézus sírjának metaforája.

Vissza