HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Pelczné dr. Gáll Ildikó az Országgyűlés alelnökeként is miskolci marad

2009. július 27. (hétfő) 21:15
 

Az Áder Jánost váltó Pelczné dr. Gáll Ildikó személyében miskolci alelnököt választott a közelmúltban az Országgyűlés. Az új alelnök szeretné a Tisztelt Ház nemzetközi kapcsolatait fejleszteni, az újabb elfoglaltság ellenére sem vonul ki a napi politikából, és marad miskolci lakos.

„Bizottsági elnök is vagyok, ami nagyon sok hasonlóságot mutat az alelnöki poszttal. Sőt, bizottsági vezetőként nagyobb az önállóságom, mint alelnökként. Az ülések vezetésekor a házszabály az irányadó, ennek bizonyos szintű ismerete pedig elengedhetetlen követelmény már a képviselőkkel szemben is” – reagált Pelczné dr. Gáll Ildikó, mikor arról érdeklődtünk, műszaki-közgazdász végzettséggel mekkora szakmai kihívást jelent az új feladat? Kiemelte: a pártatlan ülésvezetés mindannyiuk közös felelőssége. Így, ha szükséges, párt társait is figyelmezteti majd a házszabályban rögzítettek betartására.
Adja magát a kérdés, hogy alelnökként mennyire lesz aktív a napi politikában? „A Fidesz alelnökeként, frakcióvezető helyettesként, bizottságvezetőként ugyanolyan részese leszek a szakpolitikai munkának, mint eddig.”
Az alelnökség miatt Budapestre költözik, vagy marad miskolci lakos? – kérdeztük. „Nem jelent igazán többlet feladatot, csak azokon a napokon, mikor ülések vannak. Rajtam kívül még vannak alelnökök, s nem az a célom, hogy én lássam el a legtöbb feladatot. Ugyan csak Néppárti tapasztalataim vannak, de úgy látom, hogy az unión belüli nemzetközi kapcsolatokkal nem foglalkoznak megfelelően a házon belül. Ezen szeretnék változtatni. Nem szándékozom Miskolcról elköltözni. Itt élünk, itt járnak iskolába a gyerekek, s itt élnek a választóim is”- jelentette ki Pelczné dr. Gáll Ildikó.

Az Országgyűlés élén az elnök áll, mint közjogi méltóság. Munkáját jelenleg öt alelnök segíti. Az alelnökök legfontosabb feladata, hogy az Országgyűlés elnökét és egymást váltva vezessék a ház üléseit. Ezen munka során az elnöknek és alelnökeinek azonosak a jogaik és kötelezettségeik. Az alelnököknek nincs önálló jogkörük, az elnök által meghatározott feladatkörben helyettesítik őt, vagy felkérésére különböző feladatokat látnak el. Az elnököt, tartós akadályoztatása esetén, a legnagyobb létszámú képviselőcsoporthoz tartozó alelnök helyettesíti. Az Országgyűlés elnökének és alelnökeinek – politikai hovatartozástól függetlenül – a házszabályban megfogalmazottak szerint, részrehajlás nélkül kell vezetniük az üléseket.

Vissza