HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Szepsy István, a borászok borásza

2011. január 20. (csütörtök) 17:30
 

Aszúkirály, a borászok borásza – így emlegeti a szakma Szepsy Istvánt. Karácsony előtt jött a hír, hogy a mádi Szepsy Borászat kapta az először idén odaítélt Prestige Award elismerést. A Prestige Award a legnagyobb presztízsű magyar borászat díja.

Sokak szerint a Tokaj-hegyaljai borász az egyetlen olyan magyar borász, akinek nemzetközi ismertsége, sőt elismertsége van. Borai, legyenek azok szárazak, vagy édesek, mintaként szolgálnak a nagyvilág borászai előtt. 1992-ben, amikor hozamkorlátozással javította a szőlő minőségét, sokan megmosolyogták, szakembereknek nevezettek jegyezték meg mögötte, de nem egy esetben szemébe is, hogy őrültséget tesz. – Ma ugyanezen személyek azt mondják, szerencsém volt – meséli lapunknak Szepsy István, majd hozzáteszi – ha nem értjük meg teljesen a geológiai üzenetet, a klímát, a fajták tökéletes együttműködését, akkor nem vagyunk képesek olyan terméket előállítani, amelyre a világ igényt tart. Tőkéjükkel monopóliumok próbálják reklámjaikon keresztül és globálisan elhitetni, hogy a fogyasztóknak arra van szükségük, amit készítenek. Jók ugyan, de nincs bennük semmi, ami az emberhez szólna. A hozzám hasonló hazai borász nem képes pénzalapon kommunikálni a nagyvilágban, nem tudunk odaférni azokhoz a médiumokhoz, amelyeken keresztül a mi igazságunkat lehetne előadni. Ezért olyan terméket kell előállítani, ami kommunikáció nélkül képes megszólítani az értő embereket, a természeti különlegességekre nyitott fogyasztókat. Ehhez azonban – úgymond – minden éven meg kell újulni, egy kicsit mindig másképp’ kell látni, értelmezni, és működtetni a természeti körülményeket, ez ad erőt ahhoz, hogy új lendülettel kezdjük a következő évet. Amit elkezdtem 1992-ben, nem az én találmányom volt – sajnos. Értékéből azonban semmit nem von le a tény, hogy meg mertem lépni. Két évvel korábban én is kinevettem azt a külföldit, aki azt mondta, hogy minden rendben van, minden szép, de kevesebbet kellene termelni, le kellene vágni a fürtöket. Mondtam neki – a magadét vagdald, öreg! Két év múlva rájöttem, neki volt igaza, és azóta is finomítjuk a rendszert. Állandóan lehet újat hozni a szakmán belül, mert a szőlőtőkének az egyensúlya nem egyforma, a teljesítőképességük más és más. Mint az embernél.

[1_960] Szepsy1.jpg

Tény, hogy Szepsy István elismerései, díjai, hazai és nemzetközi kitüntetései világra szólók, de ő maga egyiket sem emeli ki úgy, mint amire a legbüszkébb, ámbár valamennyi jóérzéssel tölti el. Azt mondja, mindegyik ad számára egy újabb lendületet. A legjobb az volna – mondja  végezetül – ha az emberek jó gazdasági feltételek mellett térhetnének vissza a szőlő – műveléséhez.

Az év emberének választotta Szepsy István borászt a Magazyn Wino című legtekintélyesebb lengyel borszaklap. Egy nemzetközi zsűri számos külföldi pincészet több száz borának megvizsgálása után hozta meg döntését.

Vissza