HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Cél a gazdaságos és hatékony működtetés

2011. április 14. (csütörtök) 09:35
 

Fodor Attila a Comitatus Kft. élén

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés a 2011. februári ülésén döntött a Comitatus Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Vagyonkezelő és Vagyonhasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság alapításáról. A képviselők második lépésként a Nemzetközi Kereskedelmi Központ Kft., az Általános Vagyonkezelő Kft. és a Kulcs-Tour Nonprofit Kft. üzletrészeinek apportálásáról, és ezen gazdasági társaságok részvételével, holding létrehozásáról is döntöttek. A közgyűlés a Comitatus Kft. ügyvezetőjének Fodor Attilát választotta, aki március elsejétől tölti be ezt a posztot.

- Hol és mivel foglalkozott eddig?

[1_180] FA.jpg- Alapvégzettségem gépészmérnök, majd később közgazdász diplomát is szereztem. Mérnökként 3 évig dolgoztam a hejőcsabai cementgyárban. Ezt követően a Szemere Bertalan Középiskolában tanítottam, majd műszaki, később gazdasági igazgató lettem. Később a bankvilágba kerültem, több pénzintézetben voltam banktisztviselő.

- A holdingban három társaság alkot ezentúl egy vállalatcsoportot. Mik az elvárások a holdinggal szemben?

- A legfontosabb elvárás, hogy összefogja a száz százalékban önkormányzati tulajdonú társaságokat, és azokat egységes koncepció mentén irányítsa. Mindez azért lényeges, mert a hatékony és gazdaságos működés alapfeltétele a társaságokban rejlő lehetőségek kiaknázása! Fontosnak tartom, hogy kihasználjuk a tagvállalatok közötti együttműködési lehetőségeket például a közbeszerzés, a humánerőforrás-gazdálkodás, a marketing, a számvitel, a pénzügy és a kontrolling területén.

- Hogyan lehet összefogni a három eltérő tevékenységet végző társaságot?

- Bár a vállalatcsoport társaságainak tevékenysége valóban eltérő, szakmai tekintetben ez nem jelent akadályt. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a tevékenységi kör változatossága nem befolyásolja az egyes területeken megvalósuló közös irányítást.

- Mennyi idő alatt valósulhat meg mindez?

- Nyilvánvaló, hogy a jól előkészített munka sem valósulhat meg egyik napról a másikra. Az idei év fő feladata, hogy a Comitatus Kft., mint szervezet felálljon, megkezdje működését. A következő években pedig meg kell valósítanunk azt a célt, amelyért a vállalatcsoport létrejött: vagyis a társaságok gazdaságos működésének megteremtését. Azt gondolom, ez valamennyi önkormányzati intézménnyel, társasággal szemben jogos, és alapvető elvárás mind a fenntartó, mind pedig a megyében élő emberek részéről!

- Kik segítik a munkáját?

- Feltétlenül ki kell emelnem dr. Mengyi Rolandnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének segítségét. Természetesen a megyei önkormányzat valamennyi munkatársa kivette, és kiveszi a részét a feladatokból. Fontos – és a jövőbeni közös eredmények, sikerek alapja –, hogy bírom a három kft. ügyvezetőjének egyértelmű támogatását. Hozzáteszem: együttműködés, és közös gondolkodás nélkül nem is valósulhat meg eredményes munka!

Dávid Ildikó

Vissza