HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Összeurópai együttműködés a roma kérdésben

2011. október 13. (csütörtök) 11:48
 
Sikerrel zárult Brüsszelben a roma stratégia bemutatása szeptember végén. Mint arról korábban már beszámoltunk, az Európai Régiók Gyűlése (AER) ernyője alatt...

...Borsod-Abaúj-Zemplén megye gesztorálásával, dr. Mengyi Roland közgyűlési elnök kezdeményezésére, elkészült egy egész Európát átölelő, úgynevezett Összeurópai roma stratégia.

Az európai uniós magyar elnökség egyik prioritása az európai roma stratégia kidolgozása volt, ami érinti az Európai Unió 27 tagállamát. Ma a romák Európa legnépesebb transznacionális kisebbségét képezik. A tagállamokban megközelítőleg 6,1 millió, a nem tagállamokban 5,1 millió roma ember él. Ebből 8,1 millióan, vagyis az összeurópai roma lakosság 72,3 százaléka Közép-Kelet Európában, a Balkán országaiban és Törökországban él. Ez azt jelenti, hogy a kérdést a tagállamok másként látják, eltérő gondokkal néznek szembe.

[2_960] Buro.jpg
Brüsszelben elfogadták

A stratégiát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának szakértőiből álló munkacsoport bevonásával készítette el, együttműködésben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért felelős Államtitkársággal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzattal, továbbá a megyei önkormányzat valamennyi szakértőjével.
A stratégiát dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke – aki egyben az AER Büro tagja is – terjesztette elő az Európai Régiók Gyűlésének Brüsszelben megrendezett Büro ülésen. A 41 fős testület 3 tartózkodás mellett elfogadta a dokumentumot, amelyet novemberben az AER Közgyűlés is napirendre tűz. Andreas Kiefer, az Európa Tanács Helyi- és Regionális Hatóságok Kongresszusának jelenlévő főtitkára azt mondta: a romakérdés az Európa Tanács számára is kiemelt jelentőséggel bír, és együttműködést javasolt a kérdésben.

Szomszédságpolitika

A Büro ülésen foglalkoztak a kohéziós- és szomszédságpolitikával, valamint a többéves pénzügyi keret kérdéseivel. Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa tájékoztatást adott az európai régiókat érintő Strukturális Alapok és a kohéziós politika jövőbeni szabályozásáról. Ez utóbbira jellemző, hogy az infrastruktúra-fejlesztési forrás kétszáz százalékkal nő, ez rendkívül fontos a kohéziós országok számára. Versenyképességük növelése érdekében nagyobb támogatást kapnak a kis- és közepes vállalkozások marketing, szolgáltatás- és menedzsment céljaik eléréséhez. Kiemelt figyelmet kap az energiatakarékosság, a források közel 20 százalékát erre fordítják.
A megbeszélésen dr. Mengyi Roland jelezte, hogy regionális szinten nem ért egyet azzal, hogy a forráselosztást Brüsszelbe központosítják.
Dr. Mengyi Roland a határ-menti régiókat érintő 2014-2020 közötti Szomszédsági Politika reformjával kapcsolatban tájékoztatást adott arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnak 2005 óta komoly tapasztalatai vannak a HU-SK-UA 2004-2006 Szomszédsági Program, és a HU-SK-RO-UA 2007-2013 Szomszédsági program terén. Ezek mentén az eljárásokat könnyítő számos javaslatot tett a megyegyűlés elnöke, amely értő fülekre talált.

Kutatók a kidolgozásban

[1_180] TothKinga.jpgA stratégia kidolgozásában fontos szerepe volt a Miskolci Egyetem kutatói-tudományos bázisának – ezen belül elsősorban a BTK Szociológiai Intézetének. A dokumentumról dr. Szabó-Tóth Kingát, az intézet igazgatóját kérdeztük.
- Milyen kutatások előzték meg a dokumentum kidolgozását?
- Széles a tárháza a romákkal kapcsolatos hazai és nemzetközi vizsgálatoknak – ezeket igyekeztünk figyelembe venni. Ezeken kívül a Szociológiai Intézet munkatársai is rendelkeznek referenciákkal. Intézetünk tudományos-kutatási tevékenységét jelenleg négy kutatóműhely működése fémjelzi. A romológiai-kisebbségszociológiai kutatóműhely a legaktívabb műhelyünk, amelynek keretein belül a sikeres roma identitással, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok egészségmagatartásával, információs társadalombeli helyzetükkel, gyermekvállalási szokásaikkal foglalkozunk. Az összegyűjtött dokumentumok, források és kutatási anyagok, illetve a jövőben készítendő projektek azt a célt szolgálják, hogy a roma témában kutatni kívánó szakemberek egy egységes adatbázisban találják meg a romológiai anyagokat.
- Az Összeurópai roma stratégia a felzárkóztatás mely területeit érinti?
- Négy területet érint, a gazdaságot, az oktatást, az egészségvédelmet és a lakhatást.
- Melyek most a legfontosabb feladatok?
- A stratégiát különféle nemzetközi fórumokon egyeztetik, majd az egyes területeken kijelölve a prioritásokat, elkezdődhet a megvalósítása.

Vissza