HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Bánvölgye Élménytábor turisztikai célú fejlesztése

2020. október 1. (csütörtök) 11:22
 

Kedvezményezett neve: Dédestapolcsány Község Önkormányzata
A Program címe: A Bánvölgye Élménytábor turisztikai célú fejlesztése
Támogatás összege: 256.857.093 Ft
Támogatói okirat száma: BM/11067-14/2020.
Támogatás intenzitás: 100%
A Program tervezett befejezési dátuma: 2022. december 31.

2.jpg

A Program bemutatása:

Község Önkormányzata 2020. évben a Belügyminisztérium Gazdaságélénkítő Programjának keretében 256.857.093 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült (Okiratszám: BM/11067-14/2020).

A projekt fejlesztési helyszíne a Dédestapolcsányban található Bánvölgye Élménytábor. A szálláshely az ország legszebb részén, Dédestapolcsány és Szilvásvárad között, a Bükk-hegység északi lábánál, a Bükki Nemzeti Park területén található. A tábor Dédestapolcsány Önkormányzatának tulajdonában van – külterület 0164/1 helyrajzi számú besorolással.

A korszerűsítendő tábor a Bán-patak völgyében, erdőkkel körülvett környezetben, ideális helyen üzemel. A csodálatos környezet, a csend, a tiszta erdei levegő vonzóvá teszi ezt a helyszínt. A tábor területének nagyszerű adottsága az, hogy nyugatról és keletről is a Bán-patak és a kísérő növényzet határolja, vízkedvelő lombos fákkal, összeérő cserjeszinttel. Sajnos a tábor épületei nagyon elhasználódtak, az erkölcsi avulás mellett a műszaki állapotuk is leromlott, a mai energetikai követelményeknek pedig egyáltalán nem felelnek meg, építésüket sem profi kivitelező cégek végezték.

A projekt keretében megtörténik a tábor főépületének felújítása, benne konyha kialakítása a szükséges berendezési tárgyak beszerzésével együtt. A meglévő nyolc faház elbontásra kerül, melyek helyére 7 új faház épült, megfelelő hőszigeteléssel, fürdő helyiséggel, mini konyhával. A faházak 4-6 férőhelyesek, amely családoknak is komfortos méret. A tábor belső feltáró útja mentén szinte utcaszerűen sorolódnak a kis faházak, azonos tömeggel, tetőidommal, szerkezettel, színnel. Ezt a szinte emblematikus látványt az itt táborozók generációi őrzik emlékezetükben, melyet jelen projekt sem bolygat meg.

A Bánvölgye Élménytábor kitűnő adottsága révén kiválóan alkalmas családok, baráti társaságok, iskolai és munkahelyi csoportok fogadására, edzőtáborok, erdei iskolák, szilveszteri bulik megrendezésére is. A természet közelségét kereső, tartalmas, aktív pihenésre vágyók a város zajától távol kiváló lehetőséget találhatnak itt a kikapcsolódásra, aktív és passzív pihenésre. A szállások kialakítása biztosítja, hogy a táborban a nagy létszámú iskolai csoportok, és a baráti társaságok is megtalálhatják a legmegfelelőbb elhelyezést. Az Élménytábor egy kiváló ifjúsági tábor a Bükki Nemzeti Park területén, a Bán-patak völgyének csodálatos környezetében. A tábor területének 1.9 hektáros mérete, sportpályái, fedett közösségi terei nyújthatnak kikapcsolódási lehetőséget. Közvetlenül a táboron kívül a Bükk hegység túraútvonalain, a Lábérci víztározó körül, vagy rövid utazással Szilvásváradon érezhetjük a természet közelségét.

A megvalósított projekt átfogó célja, hogy az ide látogatók több időt töltsenek Dédestapolcsányban és környékén. Az ökoturisztikai és szolgáltatási kínálat bővülése révén a tartózkodási idő növekedése várható, illetve akár több alkalommal történő visszatérést is generálhat. Mindez hosszú távon hozzájárul a térség turisztikai versenyképességének javulásához.

Dédestapolcsány Község Önkormányzatának hosszú távú célja, hogy a településfejlesztésben folyamatosan meghatározó szerepet vállaljon, a település tudatos fejlesztésével továbbra is a térség meghatározó tagja maradjon. A község fő jellemzője, erőssége és speciális adottsága a páratlan földrajzi elhelyezkedés, mely sok fejlesztési lehetőséget rejt magában. Egyedi idegenforgalmi, turisztikai vonzerővel bíró program és/vagy önkormányzati fejlesztés révén a község vonzereje növekedhet, mely a gazdaság fejlődését is biztosíthatja.

A Program megvalósítását követően a település két új munkahelyet teremt.

A Program a Belügyminisztérium támogatásával valósul meg.

Ilyen most:

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Ilyen lesz:

7.png

8.png

9.png

Vissza