HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Szeretet a cipősdobozokban

2011. december 8. (csütörtök) 12:22
 
Mennyi szeretet fér el vajon egy cipősdobozban? A külföldön már régebben élő kérdést hazánkban néhány évvel ezelőtt a Baptista Szeretetszolgálat vetette fel, mikor arra kérte a családokat, hogy készítsenek ajándékot rászoruló gyermekeknek.

Az ajándékok tárolására szolgáló, szépen becsomagolt cipősdobozok tartalma sok millió nehéz sorsú gyermeknek szerzett már örömet, s a dobozok azóta a szeretet és együttérzés jelképévé váltak szerte a világon.

Az évek során több hazai szervezet is átvette ezt a kezdeményezést, így például Miskolcon a jezsuita plébánia és az Egyetemi Lelkészség közös ,,cipősdoboz-akcióba” kezdett. Advent első vasárnapjától december 15-ig tart a kárpátaljai, erdélyi és szegény sorsú gyerekek megajándékozására indított akció. A szervezők azt kérik, hogy keressünk egy üres cipősdobozt, tegyünk bele gyerekeknek szánt édességet, tanszert, játékot, kisebb ruhadarabot. Fel kell tüntetni, hogy milyen nemű és korú gyermeknek csomagoltunk ajándéktárgyakat – és szeretetet. A csomagokat le lehet adni a jezsuita templom plébániáján vagy az Egyetemi Lelkészségen.
A hónap elején a Miskolci Egyetemen ,,Adventi Lelkészségi napot” tartottak, ahol szintén előtérbe került a jótékonykodás. Vállalkozó szellemű hallgatók, lelkészségi munkatársak és barátok által készített gyertyát, kerámiacsengőt, csuhédíszt, mézeskalácsot, képeslapot, süteményt lehetett vásárolni, a Misztrál együttes pedig jótékonysági koncertet adott. Ezek bevételét a kárpátaljai magyar diákok megsegítésére fordítják.

[2_960] Ajandekvasar.jpg

- Megerősödött eddigi tapasztalatunk, hogy az emberek szívesen segítenek pénzzel és ajándékokkal a náluk szegényebbeknek, elesettebbeknek, csak találjanak megfelelő, megbízható útvonalakat adományaik eljuttatására – mondja az egyik szervező, Czopf Éva Klára nővér. - Karácsony közeledtével érzékenyebbé válva ráébredhetünk, hogy az életünk maga is ajándék. Talán ilyenkor egy-egy pillanatra hálásan gondolunk arra, amit a mindennapokban természetesnek tartunk, hogy lélegzünk, ver a szívünk, van mit ennünk… Többségünk éjszakai szállást is könnyebben talál, mint ama titokzatos éjszakán Betlehemben a Szent Pár. Ezért ezekben a hetekben szabadabban nyílik meg szemünk-szívünk, erszényünk saját bajainkból kitekintve a nálunk kisebbek, gyengébbek, elesettebbek felé. Talán az is eszünkbe jut, hogy mi is lehetnénk a helyükben. Megmozdul a szívünk mélyén hordozott Jóság, és keressük, megtaláljuk az adás útját-módját.

[1_960] Ajandekkeszites.jpg

Vissza