HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Lipták Attila: Átalakult a katasztrófavédelem

2012. április 19. (csütörtök) 22:44
 

A korábbi városi, önálló tűzoltóságok betagolódtak az egységes és átalakított katasztrófavédelmi rendszerbe. Az átszervezés véget ért. A változásokról, tapasztalatokról kérdeztük Lipták Attilát, megyei katasztrófavédelmi igazgatót.

- Az egységes katasztófavédelem  kialakításával járó átszervezés során milyen tapasztalatokat szerzett?

- A január elsejétől hatályos új katasztrófavédelmi törvény átalakította a feladatokat, megváltozott a védelmi igazgatás rendszere, jelentősen átalakultak a hatáskörök, és változások következtek be a gazdálkodásunkban is. A korábban önkormányzati tűzoltóságok állami irányítás alá vonása néhol kevésbé zökkenőmentesen, de mára lezajlott. Tapasztalataink szerint ahány tűzoltóság, annyiféle gazdálkodás volt jellemző, így az átvétel is sajátos megoldásokat igényelt.

- A lakosság tapasztalhat valamit az átalakulásból?

- A rendszer megújításának egyértelmű célja a lakosság biztonságának növelése, kiemelt figyelmet fordítva a megelőzésre. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében létrejött négy katasztrófavédelmi kirendeltség, a tűzoltóságok diszlokációjának eredményeként, a katasztrófavédelmi őrsök létrehozásával gyorsabban érkezhet a segítség azokra a településekre is, amelyek eddig a tűzoltók 25 perces vonulási idején kívül estek. Megkezdte működését az egységes iparbiztonsági hatóság. Új alapokra helyeződött a védelmi igazgatás rendszere, a polgármestereket segítő közbiztonsági referensek kezdték meg munkájukat a polgári védelmi besorolás alapján érintett önkormányzatoknál. Új tartalmat nyert az önkéntesség fogalma, és újjászerveződött a polgári védelem. Néhány héten belül a megyében is megalakul saját mentőcsoportunk, olyan területi rendeltetésű mentőszervezet, amely speciális komponensekkel és árvízi védekezés során bevethető egységekkel is rendelkezik. A Bükk Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlatát, és ezzel együtt a megyében 1000 fő polgári védelmi szervezetbe beosztott személy ünnepélyes eskütételét a lakosság is megtekintheti június 2-án Miskolcon, a központi rendezvényen, illetve további kilenc településen.

- Hogyan haladnak az ipari veszélyforrások feltérképezésével, a működésük ellenőrzésével?

- A januárban létrejött megyei iparbiztonsági főfelügyelőség megkezdte a megyében működő veszélyes ipari létesítmények azonosítását. A március 31-i határidőig több mint száz, katasztrófavédelmi hozzájárulás fizetésére kötelezhető vállalat tette meg bejelentését, az elkövetkezendő hónapok feladata ezen létesítmények ellenőrzése. Összességében a hangsúlyt a megelőzés kapja, hiszen a legdrágább megelőzés is olcsóbb, mint a legolcsóbb beavatkozás.

Vissza