HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

A fogyókúrák legnagyobb ellensége a jojó effektus!

2012. szeptember 13. (csütörtök) 11:48
 
Egyre több túlsúlyos és elhízott ember él manapság Magyarországon. Ennek okai a kevés mozgás, a rendszertelen táplálkozás, az ülőmunka, a rengeteg félkész termék, és nem utolsó sorban a gyorséttermi ételek túlzott fogyasztása.

Sok fogyókúrázó előtt ismert a történet, hogy a nagy nehezen leadott kilók azonnal visszatérnek, ahogy újra rendesen táplálkozni kezdünk. De mi is az a jojó effektus?

A fogyókúra céljából diétát folytató emberek többször tapasztalják, hogy a kúra abbahagyását követően, a nehezen leadott kilók visszatérnek. A jojó effektus azt jelenti, hogy a diéta alatti fogyást, a diéta utáni hízás követi, ami akár többször is váltja egymást. A gyors diéták és az éhezés nem vezetnek tartós eredményre, csak azt lehet elérni velük, hogy a leadott kilók hamar visszatérjenek. Ha a szükséges napi kalóriaigénynél több mint 1000 kilokalóriával kevesebbet juttat szervezetébe, akkor azt kockáztatja, hogy nem jut elegendő létfontosságú tápanyaghoz a szervezete, másrészt fennáll annak a veszélye, hogy az alapanyagcsere annyira lecsökken, hogy a diéta befejezése után jelentkezik a jojó effektus.
[0_300] Fogyo.jpg

A jojó effektust alapvetően az alapanyagcsere csökkenése váltja ki. A szervezet 24 órás energiaforgalma 5800 KJ, ami nyugalomban a szervek működéséhez kell. Könnyű testi munka esetén 11 000 KJ-ra van szükség. A nagymértékben csökkentett kalória, vagy az étkezések kihagyása lassítja az alapanyagcserét.
De ez még nem minden. Megpróbáljuk elmagyarázni a könnyebb érthetőség kedvéért. Képzelje el, hogy egy kietlen, kopár területre veti a sors, nomád körülmények között kell egy ideig megélnie. Egy nap jó, ha egyszer tud enni, de van, hogy csak minden másnap vagy harmadnap, ám akkor sem lakik jól, mert az étlap sivár, egy-két giz-gaz az útszélről, néha egy-egy elejtett hal vagy madárka. Mit tesz ilyenkor a „zsákmányával”? Valószínű, hogy próbálja beosztani, hogy minden napra jusson egy-egy falat. Tehát amennyit csak tud, félretesz belőle. A test ugyanezt teszi: az éhezés után az élelmet zsírként raktározza el, „zsírba csomagolja”. A jojó effektus is ennek köszönhető. Egy fogyókúra, vagyis egy kalóriamegvonásos időszak után a szervezet igyekszik felkészülni a következő nagy koplalásra, hiszen már megszokta, hogy nem rendszeresen kap táplálékot, így csak raktároz-raktároz. Ezért egy fogyókúránál a lehető legrosszabb, ha éhezteti magát, ha célt szeretne elérni, lehetőleg tartósan, ezt a hibát semmiképpen ne kövesse el. Aki egészségesen akar fogyni, át kell, hogy gondolja táplálkozási szokásait, és ha szükséges változtatni kell rajtuk. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan és változatosan, egyen sok gyümölcsöt és zöldséget, sovány húsokat. Ha eleget mozog, és naponta több kalóriát éget el, mint amennyit felhasznál, számíthat rá, hogy tartósan megszabadul néhány kilótól, és egészsége érdekében is tett valamit. 

Napjainkban több olyan módszer is van, amelynek alkalmazása során nem kell éhezned és betartani a drasztikus diétát annak érdekében, hogy beinduljon a látványos fogyás. Fontos, hogy fogyókúránk során ne csak a leadott kilókra koncentráljunk, hanem bőrünk szerkezetére, rugalmasságára is! Ha a diéta és a mozgás nem hozza meg a várt eredményt keressünk olyan kezeléseket, módszereket, amellyel nem csak fogyhatunk, illetve elősegíthetjük fogyásunkat hanem a bőrünk rugalmasságát (turgorát) is javíthatjuk, és megállíthatjuk a narancsbőr terjedését.

Vissza