HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Papp György Zoltán: Sajószögedi Rákóczi

2013. január 16. (szerda) 18:28
 

A jól ismert férfias arcú, dús hajú, kackiás bajszú II. Rákóczi Ferenc néz szembe velünk a megyeháza dísztermében. A közelmúltban felavatott mellszobrot egy megyénkbeli művész, a sajószögedi Papp György Zoltán készítette.

– A Mányoki Ádám féle híres portré volt az etalon, ugyanis ő volt II. Rákóczi Ferenc udvari festője. Egyébként érdemes megnézni a szobor környezetét, a dísztermet – annak stílusát, világítását, a plafonra kasírozott festmény-mennyezetet, a cserépkályhákat – [1_180] PappGyorgyZoltan.jpgés kiderül, más lehetőségem gyakorlatilag nem is volt az ábrázolásra, mint amit választottam. Ha közterületi szobrot készítek a fejedelemről, akkor lehetett volna lazábban venni – magyarázta a mester, hogy miért is a legismertebb, klasszikus ábrázolás alapján készítette el a nagyságos fejedelem mellszobrát. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyi idő alatt készült el az alkotással, mivel egyszerre több művön is dolgozott.
– A Muhiban felállított IV. Béla király szobrával párhuzamosan dolgoztam a Rákóczi szobron és több más alkotáson. A valóságban a királyszobrot később rendelték meg és hamarabb lett felállítva.
Igazán jó alkotások akkor születnek, ha nem csak munkának tekinti a művész a felkérést, hanem megérinti a megformált ember személyisége.
– Nagyjaink személyiségéhez érdemes visszanyúlni, megbecsülni mindenkit aki a magyar történelemben valamilyen példát mutatott. Puskás Ferenc esetében se egy futballista szobrát készítettem, hanem egy személyiségét. A történelem azt mutatja, hogy példaképekre van szükségünk. Történelmi szempontból például lényegtelen, hogy bibircsók volt az orrán. Nem a „bulvár” dolog a lényeg, hanem a történelemre, a magyar nemzetre gyakorolt hatása. Ezért valamilyen karakteres formába kell önteni. A bronz egészen más anyag, megjelenítési forma, mint a grafika. Tudom jól, hiszen ezt is, azt is alkalmazom. II. Rákóczi Ferenc mellszobrával A fejedelmet szerettem volna ábrázolni, egy tekintetet. A környezetet egy kicsit le kell tisztázni hozzá – magyarázta a művész, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy ehhez a szobor megvilágításán kellene változtatni.

Vissza