HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

James Bond után a szakmát is levette a lábáról

2013. április 13. (szombat) 11:49
 


A miskolci Kovács Attila harmadik generációs cipész mester, igazi sztár a szakmájában. A közelmúltban Németországban megrendezett Kézműves Cipőkészítők Európa Bajnokságán három aranyat szerzett, ezzel minden idők legsikeresebb cipésze lett, aki már James Bondnak is készített cipőt!

[3_180] KovacsAttila.jpgÉdesapja is cipész, egyértelmű volt, hogy folytatja a hivatását?

Nagyapám csizmadia mester volt, nyolc gyereke közül öt vitte tovább a mesterséget, köztük édesapám, mint cipész. A családunkban tehát én vagyok a harmadik generáció. Pici gyerekkoromtól bejártam a műhelybe. Tizenévesként elindultam más irányba, de a sors és a Jóisten úgy akarta, hogy ez legyen a pályám, a cipészkedést választottam. Ösztönösen nyúltam a szerszámokhoz, ahogy gyerekkoromban belém ivódott, nem kellett másoktól tanulni. Hamar kiderült, hogy van hozzá tehetségem. Jött a sikerélmény, megszerettem, ez lett a hivatásom.

Manapság a cipők 99,5 százalékát a gyáripar készíti, főleg a Távol-Keleten. Versenyt jelent önnek a cipőipar?

Nincs verseny. A végtermék nálunk egészen más, mint ami a futószalagokról lekerül. A kézzel készített öltöny és a konfekció viszonyához hasonlóan ez is egyénre szabott termék. Aki ilyet akar magának, az nem is gondol arra, hogy gyárit vegyen helyette. Egészen más a komfortérzete, az élettartama és az ára is. Nyilván sok embernek lenne rá igénye, de az árkérdés mellett ne feledkezzünk meg róla, hogy ezt nem ontják a futószalagok, időigényes az előállítása, véges a termelői kapacitás… Ezzel együtt egyensúly van: Egyrészt szűk az a réteg aki igényli és meg tudja fizetni a kézműves lábbelit, másrészt a gyártók száma, kapacitása is behatárolt. A gyáriasodás új mentalitást is hozott, elkezdtek tömeget gyártani a fogyasztói társadalom számára… Régen a legény amikor elérte a 18-20 évet vettek neki egy goiser varrott cipőt, s nagyon sokáig kitartott, ha megfelelően ápolta. Ma azt sugallja a reklám, hogy legyen minél több, cseréld le újra. A divat is erre ösztönöz.

Mennyire érinti a kézműves cipőkészítőt a divat?

Konzervatív cipőket készítünk… Olyanokat amelyek a XX. század 20-as éveitől meghatározzák a férfi modelleket. Ugyanakkor nyitni kell a mostani divat felé is. A kaptafa stílusa, vonalvezetése mai, az anyag és a munka minősége viszont a régi.

[2_960] KovacsAttila2.jpg

Pályafutása során biztos találkozott különleges igényekkel. Kérem, áruljon el néhány extrát!

Egyszer azzal kerestek meg, hogy csináljak ortopéd cipőt egy kutyának, mivel baleset következtében az egyik lába rövidebb lett… Kértek cipőt krokodil-, srucc bőrből, sőt rája és hal bőrből is, angolnából, lazacból, amit természetesen előtte megfelelően ki kellett készíteni. Éppen ezzel kapcsolatban voltam kint a napokban Olaszországban. Az Európai Unió előnye, hogy viszonylag szabadon áramlanak ezek a termékek. Csakis ellenőrzött, legális forrásból származó bőröket dolgozok fel!

Tekintettel a különleges minőségű termékére minden bizonnyal számos hírességgel összehozta a sors. Mit lehet tudni a vevőköréről?

Magyarországon is több ismert közéleti szereplőnek készítettünk cipőt. Mivel nem hatalmaztak fel a nevük nyilvánosságra hozására, így nem beszélhetek róluk. Egy személyt megnevezhetek, mivel már korábban is elhangzott, sir Roger Moore-t (angol színész, leghíresebb szerepei Simon Templar és James Bond – a szerző), akivel személyesen találkoztam. Olyan 20 percet töltöttünk el együtt, s amennyire angol nyelvtudásom megengedi megbeszéltük a cipő részleteit.

[1_960] Muhely.jpg

Mennyire motiválják az elismerések?

Az ember szeretné megmérettetni magát, tudni, hogy hol tart a többi szakemberhez képest. Vannak ötletei, amelyek a hétköznapok során nem biztos, hogy megvalósulnának a versenyek jelentette késztetés nélkül. Mivel neves szakemberek bírálják el, jó érzés az elismerés, a visszaigazolás.

Lesz negyedik generációs cipész mester a Kovács családban?

Négy gyermekem van, bízom benne, hogy valamelyikük tovább viszi a szakmát. Azért dolgozom, hogy tovább adható örökség legyen. Hosszú távon gondolkodok, mint manapság sokan, azonban nem presszionálom egyiket sem rá. Azt vallom, hogy igen is be kell engedni a műhelybe a gyerekeket, meg kell tanítani nekik mihez szabad nyúlni és mihez nem. Természetessé válnak számukra a szerszámok, a munka.

Erre szükség is lesz, mert nagyon kevés a cipész…

Sajnos a szakma teljesen kihalóban van, Miskolcon én vagyok az egyetlen kézműves cipészmester. Szeretnénk, ha a fiatalok érdeklődnének a kézműves szakmák iránt. Az egyik középiskolával szeretnénk 2014-ben újraindítani a cipész képzést.

Vissza