HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

XXI. Borsodi Fonó a Diósgyőri Várban

2017. május 17. (szerda) 23:41
 
Egy pohár bor, finom falatok, jó koncertek, és egy különleges hangulatú helyszín: ez a Diósgyőri Vár és a XXI. Borsodi Fonó 2017. június 3-5. között. Ízek, dallamok, hangulatok, amelyek örökre megmaradnak. A „Vajdaság Paganinije", a magyar népzenei élet leghitelesebb tolmácsolója és az etno funk jeles hazai képviselői is itt lesznek, ahogyan a legnagyobb underground dívák is.

A magyar népzenei alapokat funk, dzsessz, rock és elektronikus műfaji elemekkel „vegyítő" zenekar, a Kerekes Band nyitja az első napot. Zenéjük egy magával ragadó világ, amely csak felfedezésre vár, és amelyben a hallgató átélheti, hogyan formálódik át a múlt a jelenben. A csapat eklektikus hangzását a pásztorfurulya, a csángók által használt koboz és a mezőségi brácsa adja.

[8_960] 8.JPG/b-j/: Szabó Attila (Csík Zenekar, hegedűse), Dr. Kiss János (Miskolc város, alpolgármestere), Novák Irén (MKK ügyvezetője), Almási Beatrix (MKK kommunikációs menedzsere)

Őket követi az ,ördög hegedűse", a világzenei virtuóz, aki egy napon született Beethovennel. Lajkó Félix népzenész barátival lép színpadra, a Muzsikás együttes tagjaival, valamint Tintér Gabriella és Csizmadia Anna énekesekkel. Az estét a fesztivál elmaradhatatlan fellépője a Csík zenekar koronázza meg. Zenei gondolataik újra formálják, a jelenkor művészetévé, élő városi folklórrá varázsolják csodás örökségünket, a magyar népzenét.

[6_960] 6.JPG

Ráadásul egy koncertélménynél sokkal többet adnak: kultúrát, kalandozást a zene világába, örömöt és megnyugvást a hétköznapokban. Csík János csapata ezúttal a Sarjú Bandával együtt lép fel. A fiatal legényeket a Fölszállott a Páva c. müsorból ismerheti a közönség. Az első gyerek Páva hozta őket össze, barátságuk azóta is töretlen és megbonthatatlan. A hat fős folklór különítmény már most profi banda benyomását kelti. A Csík zenekarnak, valamint a fesztivál szervezőinek is fontos, hogy lehetőséget adjon ifjú, feltörekvő tehetségeknek, így örömmel üdvözöljük őket a fellépők sorában.

[9_960] ny2.jpg

„Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni...

Lesz mit mesélni annak, aki ellátogat a Borsodi Fonóra! A fesztivál második napján fellép az extravagáns énekesnő Pásztor Anna és csapata. A zenekar különleges színpadi látványvilága összetéveszthetetlenül egyedivé tette őket a magyar zenei életben. Mindenkor előremutat, mindenkor olyat tesz Anna és legénysége, ami a képzeletet is felülmúlja. Ezen az estén is erre számítunk! Őket követi a nemrég szólókarrierbe kezdett Sena. A „freeqyle koronázatlan királynöje", megkerülhetetlen alakja a hazai kluboknak, fesztiváloknak és egyre ismertebb szerte a világon. Műfajokat, stílusokat tekintve szinte végtelen a tér, ahol mozog. Bármilyen közegben, alkalmi formációban a rá jellemző intenzitással és kísérletező kedvvel van jelen.

[7_960] 7.JPG

„Hát tessék! Erre.' Lesd meg egy cirkusz életét!

A Tintaló Cirkusz három napon keresztül vendégeskedik a Borsodi Fonón. A szokatlanul kicsi cirkuszban csak a gyerekek számára van férőhely! Ide bizony a szülők nem léphetnek be! (5k a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Két előadás között pedig a „Circus Mechanikus”, egy miniatűr vándorcirkusz enged betekintést a fellépők hétköznapj aiba.

[4_960] nyilatkozat.jpg

Ne csak lásd, éld át!

A „Manó Fonóban" népi játszótér várja a gyerekeket. Ki lehet próbálni a szalmakoszorú dobást, a kardvívást„ a golyólabirintus és a célba dobást babzsákkal. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjai a hagyományos kézműves mesterség fortélyaiba is beavatják az érdeklődőket. Láthatják majd hogyan dolgozik a kovács, a fazekas, a tekenővájó, a kosárfonó a gyöngyfűző, a fafaragó és a mézeskalács készítő. A családi játszóházban kicsik és nagyok is alkothatnak saját kezükkel készített ajándékot, amit haza is vihetnek. Lehet agyagozni, nemezelni, csuhézni, gyöngyöt fűzni.

[10_960] IMG_2191.JPG

A bátrabbak beállhatnak a táncházba is ahol a Csender zenekar, az Agyagbanda és a Számadó zenekar húzza majd a talp alá valót. A fesztivál visszatérő vendége, Miskolc büszkesége a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, akik mondhatni már házigazdái a programnak. De itt lesz a több mint hatvan éve működő Avas Néptánc Együttes is. Szem-szájnak ingere A ,Bor utcában" Bükkaljai borászok mutatkoznak be. Egy jó pohár bor mellé pedig sajtot,-juhtúrós lepényt, krumpli lángost, frissensülteket vagy faszénen sült kürtőskalácsot ehetnek az éhes vendégek. A „Fonó Ligetben" a gyerekek babzsákokon pihenhetnek; a „Fesztiválkocsmában" pedig a felnőttek lazíthatnak, beszélgethetnek egy ital mellett. Az estéket fényfestés teszi majd felejthetetlenné. Sötétedés után páratlan, egyedi hangulatú motívumok elevenednek meg a Diósgyőri vár falain.

Bővebb információ: www.diosgyorivar.hu

 

(fotók: Kulcs Magazin)

Vissza