HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Felvidéki acélcsodák

2017. június 11. (vasárnap) 08:53
 
A Felvidék volt egykoron Magyarország iparosműhelye, s ma is vannak még akik űzik az ősi mesterségeket. Közéjük tartozik a határtól néhány kilométerre Hanván élő és alkotó László Ottó díszkovács, akinek kalapácsa alatt acélból születnek remekművek.

Véletlenül akadtunk a műhelyre, ahol a mester és segédei dolgoznak.  Nem lehet úgy átutazni Hanván, hogy ne vegyük észre a a vasműves manufaktúrát. A míves kovácsoltvas kapu és kerítés még csupán annyit árul el, hogy igényes a tulajdonos, a kertben látható nagy méretű alkotásokat látva viszont már semmi kétségünk, hogy egy iparművészhez van szerencsénk.

[0_960] DSCF0041.JPG

Érdeklődésünket tapasztalva László Ottó megmutatta műhelyét, s néhány alkotását, amelyeken éppen most dolgoznak. A félkész  csodaszarvas már ebben az állapotában is impozáns látványt nyújt, akárcsak a turul, amelynek még hiányzott a feje, de mint megtudtuk már nem sokáig, mert június 18-án felavatják az alkotást a felvidéki magyarok lakta Lévárton.

[1_960] DSCF0033.JPG

A mester Kassán tanulta az iparművészetet, s láthatóan jól ismeri a fémek titkait, amire szüksége is van a különleges szobrokhoz. Köztéri alkotásai közül Putnokon is megcsodálhatunk egyet, az életfát. A gömöri magyar alkotói közösség aktív tagja. További munkájához sok sikert kívánunk!

Vissza