2018.január.20 (szombat) Pásztor szobrot avattak Kesznyétennél

Pásztor szobrot avattak Kesznyétennél

A Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány Pásztor szobor állítással emlékezik a valamikor élt pásztorokra.

A Kisgazda Polgári Egyesület és a Zöld Áramlat Alapítvánnyal közösen megvalósított szobrot tegnap délelőtt avatták Kesznyéten Szamárháti Látogatóközpontjában, az avató ünnepségen – mások mellett – részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Koncz Ferenc a 6.sz. választókerület országgyűlési képviselő-jelöltje, Turi-Kovács Béla az Országgyűlés korelnöke. 

[1_960] 4_IMG_1372.JPG

A szobor avatásán elhangzott, hogy a fából készült alkotás a Dél-Borsodban, Hortobágyon, Taktaközben valaha élt pásztorokat, a hozzájuk kötődő életmódot és tudást hangsúlyozza, hiszen fontos részét képezték az említett, a megye éléskamrájaként is emlegetett területeknek.

[2_960] IMG_1319.JPG

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára

A koszorúzással egybekötött avatást szakmai konferencia követte. Itt elhangzott, hogy „a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben emelkedett, 2017-ben megközelítette a 2600 milliárd forintot. A magyar mezőgazdaság növekedése az első háromban volt az Európai Unióban a 2010 és 2017 közötti időszakban. A mezőgazdasági kibocsátás 2017-ben 2 534 milliárd forint volt, hét év alatt folyó áron 50 százalékkal, változatlan áron 25 százalékkal bővült. A magyar mezőgazdaság növekedése az első háromban volt az Európai Unióban a 2010 és 2017 közötti időszakban. A mezőgazdasági kibocsátás 2017-ben 2 534 milliárd forint volt, hét év alatt folyó áron 50 százalékkal, változatlan áron 25 százalékkal bővült.

[3_960] IMG_1128.JPG

A Kormány széles eszköztárral, célzott szakpolitikai intézkedésekkel járult hozzá a kedvező folyamatokhoz. A megnövelt agrártámogatások termelési és jövedelembiztonságot nyújtanak a gazdálkodóknak és ösztönzik a beruházásaikat, a kedvezményes hitelek javítják a finanszírozási feltételeket, a továbbfejlesztett kockázatkezelési rendszer kiszámíthatóbbá teszi a gazdálkodást. A hazai forrásból finanszírozott támogatások közel duplájára növekedtek az elmúlt hét évben. A nemzeti támogatásokra fordítható összeg a 2010. évi mintegy 50 milliárd forintról 2017-re 96 milliárd forintra emelkedett, jelentős részben a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban Programnak” köszönhetően. A program keretében – a kormány döntésének köszönhetően – 2020-ig a közösségi jogszabályok szerint nyújtható lehető legmagasabb nemzeti forrásokhoz juthat a szarvasmarha-, a tej-, a juh- és a dohányágazat. A tárca kiemelt figyelmet fordít azokra a szektorokra, amelyek uniós közvetlen támogatásban nem részesülnek.

[4_960] IMG_1348.JPG

Ezért a baromfi- és sertéságazat támogatása a 2010. évhez képest háromszorosára növekedett: a baromfi 4 milliárd forintról 13 milliárd forintra, sertés 6 milliárd forintról 17 milliárd forintra. a mezőgazdaságban trendszerű pozitív folyamatok figyelhetőek meg, amelyeket csak átmenetileg tudnak befolyásolni az időjárási hatások és a piaci zavarok, a jövőbeli kilátások pozitívak.

További képek: https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2144422685786912

(szöveg: SL, fotók: VT)

« Vissza
Impresszum | Közérdekű adatok | Adatvedelmi nyilatkozat