HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Görömbölyi óriás

2018. április 16. (hétfő) 15:58
 
A tavasz egyik legszebb látványossága a Liliomfák virágzása. Hazánkban is nagy divat lett az elmúlt bő egy évtizedben az ültetése, de vannak, ahol öregebb, már egész nagy fává nőtt egyedeket is látni. Egy ilyet sikerült lencsevégre kapnunk Miskolc Görömböly városrészében, egészen pontosan a Szabó Károly utcában.

Mint a felvételen is látható az igen csak rerebélyes fa egyszerre több ezer nagy méretű, rózsaszín virágot hozott és a kert pompás dísze. Olyan négy-öt méter magas lehet, s teljesen kitakarja az egyik ablakot. Érdekes látvány lehet belülről.

[0_960] gorombolyliliomfa.JPG

A liliomfa és "testvére" a tulipánfa a XIX. század első felében jelent meg Magyarországon, először kastélyok kertjeiben, arborétumokban pompázott. Mostanában az országot járva minden nagyobb településen látni belőlük pár darabot, de vannak olyan utcák, ahol szinte versenyt ültetnek belőlük.

Egyébként a görömbölyi óriás nem csak a mi figyelmünket keltette fel. Mint az egyik szomszéd mesélte sokan megállnak és fotózzák a fát, vagy szelfiznek a lehajló virágok közt. A Kulcs Magazin valamennyi olvasójához eljuttatta ezt a páratlan látványt.

[1_960] DSCN7020.JPG

Vissza