HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Határmentes szomszédoló Litkán

2018. augusztus 6. (hétfő) 11:04
 
Kardos Endre, a házigazda település, Litka polgármestere köszöntötte a szép számú közönséget. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. A rendezvény immár a hetedik alkalommal aratott sikert. A hagyományosnak nevezhető esemény célja, hogy demonstrálja: a kis települések is élni akarnak határon innen és túl, a magyar kultúra értékeit képviselve.

Török Dezső beszédében egy toszkánai, olasz közmondást idézett: „Egy jó szomszéd felér egy tucat rokonnal.” Ennek a kijelentésnek a valóságtartalmát önök most a saját bőrükön érezhetik itt, Litkán, ahová a környezető településekről és a Felvidékről is érkeztek vendégek, hogy baráti társaságban szomszédoljanak. Szerencsére sikerült megállítani a népességcsökkenést, bebizonyítani, hogy Litka életképes és élni is akar. Ezt szolgálja a mostani rendezvény is, amelyre a helyiek és az elszármazottak mellett a szomszédokat is meghívták – határon innen és határon túlról egyaránt.

A közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy jó kapcsolatot ápolnak Kassa megyével, amely eredményeként létre hozták a Via Carpatia társulást. A határmenti együttműködést támogató Kisprojekt Alap első kiírása már megjelent, amely elérhető a kistelepülések számára is. A legfontosabb tudnivalók ismertetését követően Török Dezső biztatta a résztvevőket, hogy éljenek a lehetőséggel.

[0_960] litka1.JPG

Szénási Lajos, Magyarország Kassai Főkonzulátusa konzulja, külgazdasági attasé elmondta, hogy három éve figyelemmel kíséri a litkai kezdeményezést, segítenek a szervezésben és tanácsadásban. A magyar kormány is fontosnak tekinti a felvidéki magyarság sorsát, a határ két oldalán a településvezetők rokonlelkek és megtalálják az egymáshoz vezető utat.

A rendezvényen volt főzőverseny, kézműves foglalkozás, ingyenes egészségszint-felmérés, valamint kulturális programok. Fellépett a Hajnali és a Zemplén Néptáncegyüttes, Szitás Ida (nóta és operett), a Péderi Vegyeskar, Pál Aurelné (nótacsokor), a Buzitai Citerazenekar, végül a Kiskata Zenekar adott koncertet.

Vissza