HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Mázsás csokiszobor készül Szerencsen

2008. augusztus 7. (csütörtök) 15:13
 
Édesszájúak figyelem, augusztus 24-én látogassanak el Szerencsre, ahol Országos Csokoládé Fesztivált rendeznek a hegyaljai város főutcáján. Minden lesz itt, ami csokoládé, édesség, még világrekord-csokiszobrot is készítenek.

A fesztivál délelőtt 10 órakor kezdődik, és egész nap színesebbnél színesebb – vagy inkább édesebbnél édesebb – programokkal, látnivalókkal és nem utolsósorban kóstolnivalókkal várja a vendégeket az ország minden részéből. A legizgalmasabb látványosságnak minden bizonnyal Ekker Róbert szobrászművész alkotása ígérkezik. A művész – tekintettel a várható melegre – klimatizált, átlátszó fóliasátorban Guinnes-rekord méretű csokoládészobrot készít, amihez várhatóan egy mázsa édességet használ fel. A szobor alakja egyelőre hétpecsétes titok, de aki ellátogat Szerencsre, részese lehet a nem mindennapi látványnak, és minden bizonnyal már formázás közben kitalálja, mi is készül! A nyersanyagot a rendezvény főtámogatója, a Bonbon Kft. biztosítja. A főutcán felállított pavilonokban bemutatkozik hazánk számos csokoládé- és édességgyártó üzeme. Információnk szerint a jelentkezők még egy kézi működtetésű édességgyártó gépen is kipróbálhatják majd ügyességüket. Versenyre hívják a háziasszonyokat is! Nevezzék be saját készítésű, házi édességeiket, amelyeket szakmai zsűri véleményez. A rendezők ígérete szerint senki sem marad ajándék nélkül. Természetesen a gyerekekre is több programmal gondoltak, ezek közül minden bizonnyal a csoki- és puszedlievő verseny lesz a legnépszerűbb. A kísérő rendezvényeken fellép a Bojtorján és – stílszerűen – a Bon-Bon együttes. A napot tűzijáték zárja.

 

[2_960] plakat.jpg

Értékörző hagyomány

[1_180] sajtotajekoztato.jpgA cukor- és csokoládégyárnak köszönhetően Szerencs neve szorosan összefonódott az elmúlt évszázadban az édesiparral. Ezt a hagyományt, a cukorgyár bezárása ellenére, ápolni, őrizni kell – vallja Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés Szerencsen élő alelnöke, a csokifesztivál egyik ötletgazdája: „Észak-Magyarországról inkább negatív híreket hallanak az emberek. A szerencsi lokálpatrióták elhatározták: ideje változtatni ezen. Olyan dologgal próbáljuk a város imázsát újra felépíteni, amelyről eddig is híresek voltunk. Mert ki ne ismerné a szerencsi csokit? És ki ne szeretné a csokoládét? A fesztivállal hagyományt szeretnénk teremteni, hogy ilyenkor, a nyár végéhez közeledve Szerencsre „édesgessük” a vendégeket” – hallottuk Koncz Ferenctől.

A csokoládé eredete

A csokoládét a Theobroma cacao nevű fa termésének köszönhetjük. A theobroma szó jelentése „istenek eledele”, ami egyben kifejezi azt is, hogy az értékes termés az emberiség egyik legfinomabb csemegéje. Dél-Amerikából származik, egykor a mexikói azték civilizáció idején – mintegy 3000 évvel ezelőtt – még fizetőeszközként is használták a kakaóbabot. A történelmi források szerint Cortez katonái voltak azok, akik hazaküldték Spanyolországba az „istenek italát”, ahol rövidesen a királyi udvarba is eljutott! Ekkor még keserű, fűszeres ital volt, csak később jöttek rá, hogy mézzel, majd cukorral keverve válik igazán finommá. A spanyolok évszázadon át őrizték a csoki titkos receptjét, ami előbb a francia királyi udvarba került, majd rövidesen Európa szerte elterjedt. Eleinte patikákban árulták, gyógyító, mások szexuális serkentő hatást tulajdonítva neki. A csokoládéból készült bonbon luxustermék volt, s a kézzel gyártott, belga bonbon ma is annak számít.

 

Vissza