HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

„Igrici, ahol az idő is megáll, … hogy körbejárjon!”

2017. február 25. (szombat) 22:31
 
„Hozzánk csak az jön, akinek ténylegesen ez az úticélja, hiszen zsákfalu vagyunk. Arra törekszünk, hogy egyre többen legyenek, akik kifejezetten ide igyekeznek, s tudjanak itt kellemes, tartalmas időt tölteni”

” – mondja Kislászló Csaba, Igrici polgármestere, aki fiatal kora ellenére a harmadik ciklusát tölti a település élén. Rengeteg faluépítő ötlet van a ,tarsolyában, amelyek főszereplői a helyi emberek mellett a lovak, és az eper…

A dél-borsodi Mezőség közel 1300 lelkes kisközsége nem rendelkezik különösebb turisztika attrakcióval, és híres emberek sem sokan kötődnek ide, de akijük/amijük van, arra büszkék a helyiek, s nem ijednek meg saját hagyományok teremtésétől sem. Büszkék például Tompa Mihályra, a szabadságharc pap-költőjére, aki gyermekkorát töltötte a községben, vagy Gombos Ferencre, aki itt született, és Simándy Pál írói álnevet használva jelentette meg irodalmi műveit.

[1_960] igrici-6.jpg

DÉDELGETETT ÉKSZERDOBOZ

„Féltve dédelgetett ékszerdobozról” beszél Kislászló Csaba, s kiemeli, hogy az elmúlt években szinte minden szolgáltató és közösségi épület új megjelenést kapott, a kerítések eltűntek, a szürke betonjárdák helyét átvette a hangulatos, igényes térkő-burkolat és járda, a Nosztalgia virágpark egyedi kivitelezése és sok más elem teszi barátságossá és otthonossá Igricit. Talán nem túlzás azt mondani, hogy lépten-nyomon a „művészi tervezés” kifinomult jegyeit találjuk a településen, de ez nem is csoda, hiszen az általános iskola egyben alapfokú művészetoktatási intézmény, amelynek korábban Kislászló Csaba volt az igazgatója. Kreativitása számos szabadidősport témájú szakmai könyv írásában is megmutatkozik, no és abban is, hogy nem jelent gondot számára, ha akár zongora-, akár gitár-játékkal kell a közönséget szórakoztatni… És persze a település fejlesztését célzó ötleteket se felejtsük!

[3_960] igrici-3.jpg

A TURIZMUS JÓ IRÁNY

Kezdetben valának a lovak: a polgármester úgy gondolta, a lovas turizmus jó irány lehet. Egy régi parasztházat újítottak fel a népies jelleg megtartásával, udvarán angolboxos istálló és kiszolgáló helyiség épült – ebből alakult meg 2011 májusában a Dél-borsodi lovasudvar. A kiscsikók születése – vagy lovas táborok, versenyek rendezése – mindig nagy öröm a környékbelieknek, s az lehet az ide látogatóknak is. A lovak után az eper következik. Azért az eper, mert abból rengeteg minden készülhet, ráadásul kedves, játékos forma, ami díszítőelemként is jól felhasználható… Az Epreskert Igrici Befőző-üzem is megújult nemrégiben. Egy program szimbóluma ez az épület, amely hosszú évtizedekre meghatározhatja Igrici fejlődését, hangulatát. „Minden település igyekszik megtalálni a saját útját, a saját profilját. Tiszatarjánban húsüzem épül, Gelejen a zöldség-feldolgozás, Tiszadorogmán – amely település lassan egy éve, hogy megmásíthatatlanul is a szíve csücske lett – a tészta, Ároktőn a gyógynövények, nálunk pedig a szamóca, a földieper lesz a divat” – sorolja a polgármester. „A közel 3000 m2-es fóliasátrak zömében már epertermesztés folyik, a feldolgozó üzemünkben hamarosan készülhetnek lekvárok, gyümölcslevek, befőttek… A jelenleg átépítés alatt lévő varrodánk és a szatócsbolt e tevékenység kiegészítésére készül. A varrodában az Epreskert logójával ellátott gyermekágyneműk, plüssjátékok, dísztárgyak készülnek majd.”

[2_960] igrici-2.jpg

FESZTIVÁL ÉS ÉLMÉNYEK

„A nyárra tervezett fesztiválnak is fontos eleme lehet ez a gyümölcs. Nem egy-két napos fesztivált szeretnénk, azzal tele az ország, hanem egy több napig tartó, művészeti, gasztronómiai programokat kínáló, a település építészeti értékeit is bemutató, családias vendéglátást. Ez talán szerencsésebb abból a szempontból, hogy nem egymás lábát taposva, tyúklépésben kell haladni az ide érkezőknek, hanem eloszlik a látogatottság, s aki idejön, nyugodtabban töltheti itt az idejét.” A gyermekes családokat előszeretettel várják majd, élmény lesz az egész család számára a séta: meg-megállva a házak előtt fotózkodhatnak az oda helyezett bábkompozíciókkal, s meg is kínálják őket helyben készült ételekkel, frissítőkkel. Nem szalmabála bábokról van szó, melyek egyre több település bejáratainál köszöntik kedves színfoltként az arra járókat: Kislászló Csaba külföldi útján látta, hogy a házak elé kitömött óriásbábokból készített jeleneteket (szüret, esküvő stb.) állítottak fel. Itt is hasonlót szeretnének, a bábokat a falu lakossága közösen alkotja majd meg –, s a látványos kiállítás hozadéka a közösségformálás, hagyományápolás és az idelátogató gyermekes családok kíváncsi tekintete. Az még kérdés, hogy milyen zenei programok kapcsolódnak majd a fesztiválhoz, de a polgármester reméli, egy igazi örömzenélés keretében ő is hangszert ragadhat a szomszédos Hejőpapi és Ónod polgármestereivel együtt… „Néha eszembe jut, amikor egy alkalommal a hihetetlen munkabírásában és a választási körzetéhez tartozó településekért végzett segítőkész munkájában általam is nagyra becsült egykori kollégám ezekkel a szavakkal óvott: Polgármester Úr! Ne álmodozz már úgy, mint egy városi polgármester! Ám az ő megvalósult „álmaiból” is példát és erőt merítve, azt hiszem az a helyes, ha ugyanígy álmodozom tovább… A hobbim pedig – a lovaim, a fogathajtás – remélem, megvárnak, amíg minden munkámat el nem végzem itt, Igriciben” – mondja a település első embere.

Vissza