HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

A dohányzás hatása a bőrre

2013. május 23. (csütörtök) 21:30
 
Közismert tény, hogy a dohányzás károsítja a tüdőt, és növeli az szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Azt viszont kevesen tudják, hogy a cigaretta füstje a bőrre is hatással van. Van egy általános és elterjedt nézet, miszerint a nikotin enyhíti a bőr kiütéses tüneteit. Az igazság viszont az, hogy a dohányzás nem hogy nem segít, hanem egyenesen árt is a bőrnek. Akár komolyabb, állandó pörsenéseket okozhat.


A dohányzás, az alkoholhoz hasonlóan károsítja a szervezetünket, többek között a bőrt is. A negatív hatásoknak több oka lehet. Elsőként vegyük a bőrünkre leülepedő füstöt.

A dohányzás során keletkező füst könnyen az ember bőrére jut, mivel a picike részecskék (aeroszolok) a bőrön meg tudnak tapadni. Amikor a dohányzás után valaki kézmosás nélkül az arcához nyúl, ugyanilyen káros anyagokat juttat a bőrére.

Nemcsak az fontos, hogy az ember tartózkodjon a dohányzástól, hanem az is, hogy elkerülje a dohányzók társaságát. Hiszen a levegőben szállongó füst komolyan veszélyezteti a passzív dohányosok egészségét is.

Részben a dohányzás felelős a dohányzók sötét, mégis sápadt arcszínéért, ugyanis a szervezetbe kerülő káros anyagok korlátozzák a vér áramlását az erekben. Ennek következtében a test bizonyos részei tápanyaghiányban szenvednek.

A füst tehát kívülről – belülről egyaránt kifejti hatását.

Mindent összevetve, a dohányzás rosszat tesz az általános egészségnek, és károsítja a bőrt is. A pikkelysömör kialakulásában is hajlamosító tényező lehet, ami egy komoly és kellemetlen bőrbetegség.

[1_960] esza-logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.

Vissza