HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

A halolajjal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért!

2013. február 15. (péntek) 09:13
 
A halolaj, pontosabban az omega-3-zsírsavak akkor kerültek először a figyelem középpontjába, amikor az 1970-es évek elején két Grönlandon dolgozó dán orvos megfigyelte, hogy az eszkimók körében gyakorlatilag nem fordulnak elő a szív- és érrendszeri megbetegedések.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a szembeszökő különbség oka az eszkimók életmódjában, konkrétan a tengeri állatok többszörösen telítetlen zsírsavakat nagy mennyiségben tartalmazó húsára épülő táplálkozásban keresendő. Az omega-3-zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani (ún. esszenciális tápanyagnak számítanak), s mivel az EPA és a DHA (eikozapentaénsav és dokozahexaénsav: a két legfontosabb omega-3-zsírsav) a sejthártya felépítéséhez nélkülözhetetlen, vagy készen kell kapnunk, vagy a növényi olajokban fellelhető előanyagból, a linolénsavból kell átalakítanunk. Kész EPA-hoz és DHA-hoz szinte kizárólag a tengeri állatok, különösképpen egyes halfajok - vagy a belőlük kivont olaj - elfogyasztásával juthatunk

Az omega-3-zsírsavak hatásmechanizmusai nem teljesen ismertek, azonban a kutatók tapasztalati úton számos bizonyítékot gyűjtöttek, melyek az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásukat támasztják alá. Az első az ereket bélelő endotélsejtek épsége fölötti őrködés; a második a vérlemezkék összecsapzódási hajlamának, így a vérrögképződés esélyének csökkentése; a harmadik pedig az érfalkárosodásban is központi szerepet játszó gyulladásos folyamatok visszafogása. Emellett közvetetten a vér magas vérzsírszintjének normalizálásán keresztül is hozzájárulnak a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentéséhez.

Klinikai vizsgálatokkal bizonyították ezeknek az esszenciális zsírsavaknak a kóros vérzsírszintet csökkentő képességét, valamint azt, hogy a már infarktuson átesettek körében számos betegnél megelőzték egy következő infarktus bekövetkeztét. Fontos tudni, hogy az említett vizsgálatok 1 grammnyi mennyiségű omega-3-zsírsav bevitelével vizsgálták a halolaj hatásosságát. Mivel ebből a zsírsavból nem létezik nemzetközi szervezetek által előírt, naponta szükséges beviteli mennyiség, ezért kizárólag ezeknek a kutatásoknak az adataira hagyatkozhatunk.

A tisztaság nagyon lényeges szempont, amikor halolajkészítményt választunk. Tudjuk, hogy környezetünk jelentősen terhelt kémiai szennyezőanyagokkal, melyek nem tűnnek el, és sok élő szervezetben hosszú éveken át fennmaradnak. Nincs ez másképp a tengerek élővilágával sem. Ezek olyan anyagok, melyeket az emberi szervezet sem képes feldolgozni, és ezért káros hatásukat hosszú távon fejtik ki bennünk is. Éppen ezért fontos meggyőződnünk arról, hogy  a készítmény, amit kiválasztottunk, megbízható gyártó alaposan megtisztított és minőségellenőrzésnek alávetett terméke.

Sokan elrettennek a halolajkapszula szedésétől amiatt, hogy a leheletük esetleg halszagú lehet. Fontos tudni, hogy amennyiben megfelelő technológiával készült terméket választunk, ez a kellemetlen hatás nem fordulhat elő. A nagy tisztaságú, etilészterekké alakított omega-3-zsírsavak alkalmazásakor ettől nem kell tartanunk.

(X)

Vissza