HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

A nagyothallás ma már nem probléma

2013. február 15. (péntek) 09:13
 
A halláskárosodás a hallóképesség csökkenését, vagy a hallás teljes hiányát jelenti. Nagyothallók azok a betegek, akiknél a halláskárosodás mértéke mindkét fülön 30-90 decibel között van. A nagyothallók hallókészülékek segítségével többé-kevésbé megértik a hangzó beszédet, és ők maguk is érthetően beszélnek. Mindebben nyújt segítséget a KIND Halláscentrum, amely Magyarországon 19, Miskolcon 3 éve áll a hallássérültek szolgálatában.

Nagyothallás

Az egyik legfontosabb érzékszervünk a hallószerv. Ha a hangvezetésben, a hangfelfogásban vagy a hangfeldolgozásban funkciózavar keletkezik, a következmény a nagyothallás. De hallászavart okozhatnak a központi idegrendszer hallópályáinak betegségei, valamint a hallókéreg működészavarai is. Ezek az utóbbiak okozzák a legnagyobb gondot az orvosoknak, hiszen a beteg hallja a hangot, de annak felismerése számára szinte lehetetlen, a beszédértés különböző fokban csökken. Ilyen esetek gyakran okoznak szinte megoldhatatlan feladatot a segíteni akaró szakemberek számára. A vezetéses, a percepciós, illetve a kevert típusú halláscsökkenéseknél viszonylag sok eszköz áll rendelkezésre, amelyeket bevethetnek. Az akut gyulladások okozta halláscsökkenésektől, a normális anatómiai és élettani működést helyreállító műtéteken keresztül, a gyógyszerekkel javítható, vagy hallás rehabilitációt igénylő eseteken át, a sajnos alig javítható süketségig bezárólag számtalan variációs lehetőség van. Ma már szerencsére az esetek túlnyomó részében van segítség.

[2_960] Kind3.jpg

A hallásjavítás története

A nagyothalló ember visszahúzódóvá válik, szinte fél a különböző élethelyzetektől, az emberektől. Természetes hát, hogy minden eszközt felhasználnak, hogy ezt a hátrányt csökkenteni lehessen. Arra hamar rájött az ember, ha nem hallja jól a különböző hangokat, segíthet magán. Mindig „kéznél” volt a tenyere, amelyet a fülkagylója mögé helyezve jobban hallotta a levegőn át terjedő hanghullámokként a hangokat illetve a beszédet. De azt is korán észrevette, hogy a különböző felületek és a szilárd anyag is vezetheti és visszaverheti a zajokat, zörejeket. Azt is tapasztalták, hogy a vízfelszín is vezeti – szinte felerősítve – a hangot. Mindezek után hamar rájöttek, hogy valamilyen hangösszegyűjtő, rezonáló tölcsér javíthat a halláson. Nagy lökést adott a halláscsökkenés eszközös javításának Sir Alexander Graham Bell amerikai fiziológus felfedezése. Ő ugyanis 1876-ban felfedezte a szénmikrofont. Ma már digitális jelfeldolgozású, programozható és távirányítású, sőt a más-más élethelyzethez külön-külön is beállítható készülékek vannak forgalomban, amelyek méretét tökéletesen sikerült lecsökkenteni. Sok helyen preferálják a láthatatlan, tehát sebészi úton a hallószerv valamelyik részébe ültetett készülékek fejlesztését és alkalmazását. Ma már olyan szinten áll a hallásjavítás, hogy a teljesen süketeket is hangélményhez juttatják a hallóideget direkt módon ingerlő implantátumok kifejlesztésével és a belső fülbe való beültetésével.

[1_960] Kind2.jpg

KIND – a jobb hallásért

A KIND 1994-ben kezdte meg működését Magyarországon. A német anyacég már több mint 600 szaküzlettel rendelkezik a világ 15 országában. Immár tizenegy szaküzlettel állnak hazánkban a vásárlók rendelkezésére. Miskolcon is német színvonalú hallásgondozást kínálnak. A miskolci Halláscentrumban az érdeklődőt tájékoztatják a KIND által nyújtott szolgáltatásokról és a hallásjavítás szakaszairól. Ezután részletesen megbeszélik, hogy hallásproblémája milyen gondot okoz az életében, mi a fontos a számára. Ha már kellően sokrétű információ áll a rendelkezésükre, a legmodernebb eszközökkel hallásvizsgálatot végeznek. A vizsgálat eredményét részletesen ismertetik, egyeztetik a fontossági szempontokat, és személyre szabott, ideális megoldási javaslatot állítanak össze. A KIND nem árul zsákbamacskát. Minden vásárlója két hétig ingyenesen próbálhatja ki az általuk javasolt, ideális megoldást. A tesztelés után közösen kiértékelik a tapasztalatokat. Vásárlásra csak pozitív eredmény esetén kerül sor. Ekkor indul el a hallásgondozás, amely mindaddig tart, amíg valaki hallásjavító eszközöket használ. A KIND gondoskodik a rendszeres karbantartásokról, megoldja a felmerülő javításokat. Gyakorlatilag minden, a hallással kapcsolatos problémában segítenek.                                                                                                          

Dávid Ildikó (X)

Vissza