HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

A rendőrség nyomoz a farkaskilövés miatt

2018. november 22. (csütörtök) 10:41
 
Nagy felháborodást váltott ki a természetbarátok körében, hogy egy fokozottan védett szürke farkast kilőttek a közelmúltban a Bükk-hegységben, Nagyvisnyó külterületén. Érdeklődésünkre a rendőrség hivatalosan közölte, hogy nyomozást indítottak az ügyben.

"A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre 2018. október 8-án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén. Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt. Az egyed, amelynek mozgáskörzetét kollégáink már korábbról ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született. A farkas fokozottan védett faj, elpusztítása bűncselekmény. Igazgatóságunk természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál"- hozta nyilvánosságra a szomorú hírt szerdán a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

[0_960] farkas.JPGFotó: bnpi.hu

Ezt követően megkerestük a területileg illetékes Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot a következő kérdéssel: A bejelentés alapján indult-e eljárás, s ha igen, akkor mit lehet jelenleg tudni?

"Az Ön által említett ügyben az Egri Rendőrkapitányság orvvadászat bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen" - kaptuk meg a hivatalos választ.

A Büntető Törvénykönyv szerint az orvvadászat (amennyiben a bíróság megállapítja) három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A cselekmény az állat kilövésével megvalósult, amennyiben a tetemet vagy a trófeát elvitte volna az elejtő, akkor lopástért is felelnie kellene.

Vissza