HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Adjátok vissza a hegyeimet!

2008. január 15. (kedd) 16:49
 
Adjátok vissza a hegyeimet! címmel mutatták be a közelmúltban Koltay Gábor legújabb filmjét. A rendező munkája Wass Albert, a XX. századi erdélyi magyar irodalom kimagasló személyisége munkásságát és életútját mutatja be. A főszereplővel, Rékasi Károllyal az íróról és a filmforgatásról beszélgettünk.

• Már a forgatás előtt is ismerte Wass Albert munkásságát?

2004-ben ismertem meg Koltay Gábor segítségével átfogóbban Wass Albert írói munkásságát. Novelláit és verseit mutattuk be, és megdöbbenve tapasztaltam, milyen indulatokat vált ki az emberekből, hogy a magyarok egy része őt a keblére öleli, egy másik része pedig elutasítja.

• Mennyi ideig forgattak Erdélyben?

Két hetet tartózkodtam kinn. Maga Erdély egyszerűen káprázatos volt. Eddig csak szervezett úton jártam ott, de az ott élő embereket igazán most ismertem meg.

• Dokumentum, vagy játékfilm készült?

Ez egy érdekes kérdés. Besorolható a Road Movie (utazós) film kategóriába, de dokumentum film is, és mivel szituációk is kialakulnak, ezért játékfilmnek is beillik. Igazából azonban a dokumentum és a Road Movie ötvözete.

• Kikhez szól a film?

Tulajdonképpen mindenkihez. Wass Albert sorsának bemutatása kapcsán nemcsak egy ember életét ismerhetik meg, hanem az erdélyi magyarok érzéseit, vágyait, küzdelmeit is. Koltay Gábor zseniálisan vezette végig a filmet, nem sugall semmit, tényeket, érveket közöl, és rábízza a nézőre, hogy ezek ismeretében alakítsa ki a véleményét. Ez a film hiánypótló a nemzeti oldal és az egész magyarság számára, amely átélhetővé és megérthetővé teszi az elszakított nemzetrészeken élő magyarok sorsát és mindennapjait, valamint példaként állítja elénk Wass Albert küzdelmeit.

• Ön a film alacsony költségvetése ellenére is vállalta a munkát...

Ha elkezdek egy munkát, mindig két dolgot tartok szem előtt: szakmailag vagy anyagilag tudjak belőle profitálni. Ebben az esetben meg sem kérdeztem, hogy
mi a munka anyagi vonzata, nekem garancia volt Koltay Gábor személye. Ráadásul engem is foglalkoztatott Wass Albert élete.

Dávid Ildikó

Vissza