HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Az élet só(barlang)ja

2007. november 13. (kedd) 12:23
 
Legendák, szokások, mondák kötődnek hozzá, volt csereáru és fizetőeszköz, mi több adónem is a római birodalomban.

A hagyomány szerint a rómaiak Karthágó romjait hintették be vele. A só – mert bizonyára kitalálták, erről az ásványkincsünkről van szó – a földi élet alapeleme, amely nélkül létünk elképzelhetetlen. Alkalmazását, felhasználását ezúttal az egészségmegőrzés, a gyógyítás szempontjából néztük meg, ezen belül is a sóterápiára voltunk kíváncsiak.

Régi megfigyelés, hogy a sóbányák, sóbarlangok klímája, a sós tengeri levegő gyógyító hatású a különféle légúti és légzőszervi betegségekre. Ám sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy felkeressék, vagy rendszeresen látogassák ezeket a gyógyító helyeket. A megoldást a mesterségesen megépített sóbarlangok jelenthetik. A miskolci Vincze Levente két éve foglalkozik sóbarlangépítéssel. Tapasztalata szerint általában 15-20 négyzetméteres helyiségekben alakítják ki ezeket a terápiás helyeket, és a „berendezésükhöz” mintegy négy tonna kősót használnak fel. Ezekben a barlangokban az aljzatot 15-20 centiméter vastagságban borítja a finom só, a falakra és a plafonra darabokban kerülnek a sótéglákból kifaragott tömbök. A kősót többnyire Romániából, Ukrajnából, illetve Lengyelországból szerzik be. A barlangban, ahol egyszerre 50 percet ajánlatos eltölteni, 18-22 Celsius-fokos a hőmérséklet és maximum 60 százalékos a páratartalom. A szellőztetésről a sódíszlet közé rejtett levegőztetőberendezés gondoskodik, és fokozottan odafigyelnek arra, hogy a helyiségbe semmilyen szenynyeződés ne kerülhessen be.

[326_1_300.jpg] So3.jpg

A gyógyító hatás

A sóbarlang jótékony hatással van szinte minden légzőszervi betegségre, az allergiára és a bőrbetegségekre. Segít az anyagcserezavarok helyreállításában, de a szívés érrendszeri betegségek, a gyomor- és nyombélfekély, valamint a pajzsmirigy működési zavarai esetében is hatásos. Mindezek mellett a „barlangolás” következtében csökkenhetnek bizonyos ízületi panaszok, oldódik a stressz, erősödik az immunrendszer és megelőzhető a légúti és megfázásos betegségek kialakulása.


A sólámpa

A levegő túl magas pozitív ion tartalma rossz közérzetet, fizikai, pszichés gyengeséget, álmatlanságot okozhat, előidézheti az immunrendszer gyengülését. A sólámpák és mécsestartók tökéletes forrásai az egészség számára nélkülözhetetlen negatív ionoknak. A lámpában lévő izzó, illetve mécses felmelegíti a sótömböt, így az negatív ionokat bocsát ki, visszaállítva ezzel a levegőben az ionok egyensúlyát. A lakás/iroda mikroklímáját jelentősen javítja, biztosítja a könnyebb és egészségesebb légzést. A lámpák sajátos fénye kellemes, nyugodt légkört biztosít.

[326_2_960.jpg] So2.jpg


Kúra otthon

A szakember javasolja, hogy a kúrát otthon is folytassuk. Tehát az ellazulás érdekében tegyünk fürdővizünkbe fürdősót, az éjjeli szekrényre egy kosárkába helyezzünk pár kiló sót, ami megkönnyíti az alvás közbeni légzést, de az ágy alját is kirakhatjuk kősóval. Emellett jó hatása van a sólámpának és a sómécsesnek.
Azoknak azonban, akik orvosi kezelés alatt állnak, feltétlenül ajánlott, hogy a terápia megkezdése előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.


Tudta-e, hogy...

… a könny és a vér 1%-os sóoldat (ez megegyezik az őstenger sókoncentrációjával)?

… a magzat víz nem más, mint 37°C-os, 1 száz alékos sóoldat?

… só nélkül az agyunk nem lenne képes gondolatok megformálására?

 

 

Vissza