HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Az összefogás Sajóvámos sikerének titka

2017. április 23. (vasárnap) 00:46
 
„Az eredményeink nem jöhettek volna létre, ha nincs teljes körű összefogás és összhang a helyi képviselőtestület, az önkormányzat intézmények dolgozói és a település lakosai között.

Sajóvámos fejlődésének fontos garanciája az is, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk Demeter Zoltánnal, térségünk országgyűlési képviselőjével, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökével Török Dezsővel” – nyilatkozta lapunknak VÁRADI LAJOS a település polgármestere.

A Miskolctól 15 kilométerre fekvő 2200 lakosú település első embere tősgyökeres sajóvámosi, családja több generáció óta él itt. Polgármesterként első ciklusát tölti, de korábban 8 évig volt a képviselőtestület tagja, így határozott elképzelésekkel látott munkához. Ez a céltudatosság érződik akkor is, amikor sorolni kezdi az eltelt időszak eredményeit. Minden megvalósult fejlesztés, beruházás a község komfortosságát, szépülését szolgálta és szolgálja. Azt, hogy az itt élők jól érezzék magukat, büszkék legyenek lakóhelyükre, az otthont kereső családok számára pedig vonzó legyen a modern, kiépült infrastruktúra, a parkos környezet, a szolgáltatások minősége.

[1_960] vamos-1.jpg

ÉRTÉKTEREMTÉS

Apropó parkos környezet, a polgármester büszkén említi, hogy tavaly ismét beneveztek a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyre, ahol – egyedüliként az országban – elnyerték az „Év Települése” elismerő címet. „Ez az egész közösség sikere volt, és köszönet jár a közfoglalkoztatottaknak a közterületeken végzett kiemelkedő munkáért” – mondja, majd hozzáteszi, a közfoglalkoztatotti pályázat keretén belül az elmúlt évben 15 millió forintot használtak fel a település szépítésére. Emellett körülbelül 60 főnek biztosítottak egész évben értékteremtő munkát.

[6_960] vamos-2.JPG

A munkabéreket és a járulékokat is pályázati forrásból fedezték. A közfoglalkoztatottak bevonásával zajlott és zajlik többek között az árkok rendezése, az utak, járdák és a temetőkerítés teljes hosszának felújítása, a ravatalozó épületének és környezetének szépítése, a sportöltöző rekonstrukciója, valamint az 50 négyzetméter alapterületű önkormányzati pince kialakítása, amely a későbbiekben turisztikai célokat szolgál majd. Váradi Lajos külön kiemeli azt az uborkatermesztő projektet, amelynek megvalósításához egy szabolcsi vállalkozóval kötöttek partneri és felvásárlói szerződést. Az együttműködés nagyon sikeres volt, az önkormányzat, a vállalkozó és a település lakosai számára is, éppen ezért döntöttek a folytatás mellett.

[4_960] polg2.jpg

PÁLYÁZATOK

A közmunkaprogram eredményeinek taglalása után a támogatott pályázatokra terelődik a beszélgetés, és kiderül, ezen a területen is van ok a büszkeségre. Kezdve a közel egymillió forintos szociális tűzifa támogatástól, az önkormányzati konyhafejlesztésére nyert 25 millió forinton és az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok számára kiírt pályázaton nyert 44 millió forinton át, egészen a TAO-s támogatásig, amelynek köszönhetően a helyi labdarúgó egyesület közel 2 millió forinttal gazdagodott. A felsorolás – hely hiányában – nem lehet teljes, de mindenképpen kiemelésre méltó még az ‚56-os Emlékbizottság pályázatán nyert 5 millió forint egy 1956-os emlékmű létrehozására.

[2_960] RENDEZVENY-2.jpg

KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS

Sokszínű, az egész éven átívelő rendezvények szolgálják a közösségépítést, a családok kikapcsolódását, szórakozását. Hogy csak a legnagyobbakat említsük: februárban a hagyományos Vámos-Toros várja az érdeklődőket, márciusban a hölgyeket ünneplik, április az egészég jegyében zajlik, amikor is komplex szűrőnapot szerveznek, májusban a családi napon kicsik és nagyok együtt szórakoznak, júliusban gasztronómia fesztivál várja az érdeklődőket,

[3_960] RENDEZVENY-1.jpg

augusztusban falunapra invitálják a lakosságot, az ősz a néptánccsoportok fesztiváljáé, az adventi rendezvények pedig meghitté teszik az ünnepvárást.

[5_960] vamos-3.JPG

A TERVEKRŐL

Ahol ilyen sokoldalú, aktív munka folyik, ott tervekből sincs hiány. A polgármestertől megtudjuk: jó esély van rá, hogy 2017 nyarán megújul a 26-os főutat Sajóvámossal összekötő út, amely már régen megérett a felújításra. Emellett a településfejlesztési operatív programban és a vidékfejlesztési programon belül is több pályázatuk vár elbírálásra több százmillió forint értékben. Hogy melyik nyer, az természetesen a jövő titka, de egy biztos: Sajóvámos felkészülten várja a kidolgozott projektek megvalósítását.

Vissza