HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Dohányzás és a magas vérnyomás

2013. március 29. (péntek) 13:15
 
A dohányosokat nagyobb eséllyel sújtja az érelmeszesedés és az azzal járó szövődmények, ha pedig a dohányos magasvérnyomás-betegségben is szenved, kiemelt rizikócsoportba tartozik például a stroke-ra nézve. Sosem késő abbahagyni a dohányzást.

 A dohányzás szinte minden szervünkre káros hatással van és számos betegség kialakulásában is rizikót jelent, mint például a szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb kockázati tényezőjeként tartják számon. A cigarettázás hosszú távú mechanizmusai viszont csak lassan, évek-évtizedek múltán jelentkeznek.
Már napi egy-két szál cigaretta is bizonyíthatóan emeli a vérnyomást, méghozzá 5-10 Hgmm-rel, szaporább szívdobogást idéz elő, növeli a szív munkáját, a belélegzett szén-monoxid és kátrány pedig közvetlenül károsítja a tüdőt és az erek falát. Ha a dohányzás csak a vérnyomás növekedésére gyakorolt hatásával károsítaná az ereket, nem is lenne ennyi stroke-os, infarktusos megbetegedés a világon. Mivel azonban a cigarettázás az érelmeszesedési folyamatokat is felerősíti, súlyosabb következményekkel jár, ha valaki ennek a káros szenvedélynek hódol.
A dohányzás következményeként az erekben fokozódik ugyanis az érelmeszesedés, az ér keresztmetszete szűkül, faluk merevvé, sérülékennyé válik, a szervek vérellátása pedig romlik. Az erek a folyamatosan változó igénybevételhez kevésbé tudnak alkalmazkodni, a vérnyomás emelkedik, ami további terhelést jelent az érfalra nézve. Az érfalat a sima hámborítás helyett durva mészszemcsék borítják be, ezeken pedig könnyen meg tudnak tapadni a vérlemezkék, és a vérzsírok (koleszterin, trigliceridek) érfalba történő lerakódása és a vérrögképződés is fokozódik. 

Mindennek a következménye lehet, hogy az agyi erek meszesedése értelmi leépülést, heveny formájában agylágyulást okoz, mely maradandó bénulást hagyhat maga után, a végtagok artériáinak elmeszesedése pedig végtagelhalást eredményezhet.

[1_960] esza-logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.

Vissza