HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Dohányzás és a terhesség

2013. június 24. (hétfő) 10:15
 
Szakértők szerint a várandósság alatt nem szabad, sőt tilos a dohányzás, vagyis egyetlen szál cigarettát sem szabad elszívniuk a nőknek. Tévhit, hogy az elvonási stressz nagyobb károkat okozhat a terhesség során, mintha fokozatosságra törekedve ugyan, de végigfüstöli a babavárás hónapjait.

A várandósság alatti dohányzással a nők önmagukat is veszélyeztetik, hiszen a nikotin és a dohányfüstben kimutatható közel 300 káros anyag a légzőszervek mellett az anya keringési rendszerére is súlyosan hat, vagy azon keresztül képes kifejteni romboló hatását. A várandósság során azonban éppen a keringési rendszer viseli szinte a legnagyobb terhet: két életet is ellát(na) friss oxigénnel, energiával és tápanyaggal.

A vizsgálatok szerint a dohányfüstnek kitett babák születésük után valamilyen légúti betegséggel küzdenek. Ilyen az asztma, a bölcsőhalál - amelyről mára bebizonyosodott, hogy jóval gyakoribb a dohányos anyukák babáinál -, a normálisnál lassabb mozgásfejlődés, a tanulási nehézségek. Egy svájci kutatócsoport vizsgálatai pedig azt is bizonyítják, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetése és a magzati korban "benyelt" füst között van összefüggés - vagyis a magzatkorban dohányfüstnek kitett babák a későbbiek során nagyobb arányban követnek el erőszakos bűncselekményeket. 

Kutatók szerint a dohányos kismamák babái gyakran koraszülöttként, alacsony súllyal érkeznek a világra, és a csecsemőhalandóság kockázata is magasabb azoknak a babáknak a körében, akiknek az anyukája dohányzott a terhesség alatt. Kiderült továbbá, hogy a dohányzó anyukák csecsemőinek székletében kimutatható módon jelen vannak a dohányzással kapcsolatos anyagcseretermékek. Ráadásul minél többet dohányzott az anyuka, annál több égésterméket találtak a kutatók az újszülöttek székletében.

[1_960] esza logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.

Vissza