HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Dr. Vereckei Csaba: Megyénk közbiztonsága kimondottan jó

2008. május 14. (szerda) 18:13
 

Változó világban változó rendőrség

Borzalmas bűncselekmények borzolják a kedélyeket időről időre Borsod-Abaúj- Zemplénben. A rendőrök teszik a dolgukat, a kiemelt ügyek többségét sikerrel zárják, de a társadalmi problémákat egyedül nem képesek megoldani, s nem is feladatuk. Dr. Vereckei Csabával, a fél éve kinevezett megyei főkapitánnyal a Rendőrség Napja kapcsán beszélgettünk.

[1_180] Vereczkei.jpg» Korábban dolgozott fegyelmi tisztként, tehát rálátása van az állományra. Milyen változásokat tapasztalt? – indítottuk a beszélgetést.

Véleményem szerint sokkal jobb, fegyelmezettebb, normakövetőbb az állomány, mint egy évtizeddel ezelőtt volt. Generáció- és szemléletváltás történt, eltűntek bizonyos régi beidegződések – magyarázta a főkapitány.

» Ez az intézkedések szakszerűségében is megnyilvánul? Korábban voltak olyan hangok, hogy vannak az egyenlőknél egyenlőbbek is…

Koncentráltabb figyelem irányul a lakosság, a média részéről a rendőrség felé, hogy tevékenysége megfelel-e a jogállamiság kritériumainak. Ezt megkövetelem az állománytól. Nincsen kivételezés. A közelmúltban az egyik városi rendőrkapitány belefutott a traffipaxba, nem volt kibúvó, természetesen viselte a következményeit. Mióta főkapitány vagyok, szerencsére nem akadt fenn senki a szondázáson.

» A mindennapos konfliktusok, kisebb, de bosszantó esetek miatt a lakosság biztonságérzete nem a legjobb.

A rendőrség illetékessége törvényekben meghatározott. Nem minden konfliktushelyzetet kell rendőri erővel kezelni, csak, ha eléri a bűncselekmény szintjét. Ellenkező esetben a rendőr dolga, hogy megtegye a feljelentést a társhatóságoknál. A legproblémásabbak a családi konfliktusok. A törvény szigorúan megköti, hogy mikor, milyen esetekben léphet be a rendőr magánterületre és intézkedhet.

» Ön milyennek tartja Borsod-Abaúj-Zemplén közbiztonságát?

A mai világhoz képest kimondottan jó! Sok mindent másképpen kell értékelni, mint régen, ez igaz a rendőrségre és a közbiztonságra is. Jártam vidéken, ahol
elmondták egykoron nem kellett a kaput zárni, a krumplit bekeríteni… ez a világ elmúlt. A rendőrség teszi a dolgát. Az eszköztára, lehetősége behatárolt. Saját vagyona, testi épsége érdekében a lakosságnak és a cégeknek is tenniük kell. A rendőr nem biztonsági őr, nem ez a feladata. Alapjában véve biztonságban élhetnek az emberek. Megyénk bármely pontján, bármely időszakban ki lehet menni az utcára.

» Országos összehasonlításban hagyományosan az élbolyban van a főkapitányság. Minek köszönhető az eredményesség?

Mások is ezt kérdezik. Állandó edzésben vagyunk. Sajnos nem rendkívüli eset, hogy súlyosabb bűncselekmény történik a megyében. Ha kellő időben foglalkozunk a történésekkel, akkor gyorsabban, eredményesebben tudjuk megoldani. Folyamatos a kapcsolatunk az ügyészséggel, s nem utolsósorban képzettek a rendőrök. Nagy csoda ebben nincs, következetesen igyekszünk rendet tartani. Az ország bármely részében szívesen fogadnak borsodi zsarukat…

» Integrálták a rendőrséget és a határőrséget. Zavartalanul zajlott az összevonás megyénkben?

Ezzel kapcsolatban nincs negatív tapasztalatunk. Az integráció következtében gyakorlatilag sikerült teljesen feltölteni az állományunkat. A korábbi határőrök zöme a közterületi szolgálatot erősíti. Folyamatos az átképzés, nem csak embereket és autókat, hanem feladatokat is kaptunk, nekünk is kell tanulni.

» Nem is olyan régen a rendőrök sokat panaszkodtak az autókra, meg arra, hogy kevés a benzin…

A gépkocsipark kifogástalan, és korrekt a számítógépes hátterünk is. Természetesen ésszerűen kell gazdálkodnunk, fontossági sorrendet felállítani. Feleslegesen nem autózunk, amennyit kell, arra van benzin.

» Főkapitányként mi volt eddig a legnagyobb szakmai kihívás?

A tokaji pénzszállítós rablógyilkosság. Borzasztó, súlyos bűncselekmény volt. A nyomozás során minden olyan eszközt bevetettünk, amely ma Magyarországon
igénybe vehető. Elég gyors volt a felderítés, és következetes munkával sikerült elfogni a gyanúsítottakat, persze még vannak hiányzó részek, például a fegyver és a pénz…

Vissza