HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet 1. – A bodrogkeresztúri-bodrogkisfaludi csata

2020. március 13. (péntek) 12:00
 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc több jelentős hadművelete, csatája is az egykori Borsod, Abaúj és Zemplén vármegyék területén zajlott. Ezek közül most az 1849. január 23.-án magyar győzelemmel megvívott bodrogkeresztúri-bodrogkisfaludi csatát idézzük fel.

Az előre nyomuló császári erők Franz Schlick tábornok parancsnoksága alatt január 22-én érkeztek meg Tokaj térségébe. A védelmet a frissen kinevezett Klapka György irányította. A tarcali Terézia kápolna térségében vívott ütközetben január 22.-én sikerült megállítani az osztrákokat, akik másnap reggel a hegyek másik oldalán, a szomszédos Bodrogkisfaludnál indítottak támadást Tokaj irányába. A gyenge magyar csapatok visszavonultak, a támadók pedig befészkelték magukat Bodrogkeresztúrra, ahol helységharc bontakozott ki a két fél közt. A küzdelmet az döntötte el, hogy a magyarok kaptak erősítést a befagyott Bodrog jegén átkelve és ellentámadást indítottak. A mintegy  nyolc órás csatában, első sorban a híres Don Miguel ezred jól képzett katonáinak köszönhetően sikerült kifüstölniük a Sörház térségéből az osztrákokat, akik Mádra vonultak vissza. A honvédek követték az ellenséget, de újabb összecsapás nem történt a két fél közt. Néhány nappal később erősítést kapott Schlick és újabb támadást indított,  de a tokaji csatában ismét a magyarok nyertek és gyors visszavonulásba  kezdett a bekerítéstől tartó Franz Schlick. Ezzel sikerült elhárítani annak a veszélyét, hogy a császári csapatok átkelnek a Tiszán és szétkergetik a Pest-Buda kiürítése után Debrecenbe költözött Országgyűlést, kormányzatot. 

A millenium évében, 1896-ban a Zempléni Honvéd Egylet Bodrogkisfalud határában egy földhalom tetején emlékoszlopot állított a hősök tiszteletére. Azóta minden évben itt róják le kegyeletüket az emlékezők. Bodrogkeresztúrban pedig máig megmaradt, helyi látványosság az az ágyúgolyó, amely az egyik borház falába fúródott be.

(Csontos László)

Vissza