HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet 4. – A sajópálfalai könnyező kegykép

2020. április 9. (csütörtök) 12:32
 

Sajópálfala hangulatos település a Sajó mentén, a dombvidéken. Már az Árpádkorban éltek itt, s az első okleveles említése Károly Róbert idején keletkezett. A török időkben elpusztult, majd a Rákóczi szabadságharc után újjátelepítették Kárpátaljáról, ruszinokkal. A község a görögkatolikus templom könnyező Mária kegyképéről ismert, sokan zarándokolnak el ide, hogy lássák.

A ruszinok hívő görögkatolikusként templomot emeltek és az oltár mellett található Szűz Mária kép a feljegyzések szerint  1717  január 6. és február 16. közt véres könnyeket hullajtott, amelyek a hideg ellenére sem fagytak meg. A csodás jelenséget a helyi lakosokon kívül a környező településekről oda zarándoklók és a környéken telelő katonaság is látta. Az egri püspökség 1717-ben vizsgálta a kegykép ügyét és azt az egri minoritáknál helyezték el. Itt volt egészen a második világháború végéig, majd 1946-ban Pécs-Ürögre került, ahol oltárképként használták. A pálfalai hívek szerették volna visszaszerezni a kegyképüket és ezért mai kifejezéssel élve addig lobbiztak még a pécsi püspök 1973. június 22-én kelt levelében készségét fejezte ki a kép visszaadásával kapcsolatban. A kegyképet 1973. október 25-én szállították vissza Sajópálfalára és azóta is a régi templom helyére 1772-ben emelt impozáns épületben, a Szentlélek leszállása templomban helyezték el és azóta is található. A hírek szeretetét jelzi, hogy mindig van előtte friss virág!

A görögkatolikusok körében nagy becsben álló kegyképhez minden évben sok hívő látogat el, s nem csak görögkatolikusok, hanem rómaiak is, sőt a vidéken járó turisták is meg szokták tekinteni. A közelben található parókián van a templom kulcsa, s mint én is tapasztaltam, ha udvariasan kérik, szívesen kinyitják (természetesen legközelebb majd a koronavírus elmúltát követően). A községben lelkigyakorlatos és zarándok ház is található. A kegyképen túl is érdemes szétnézni a templomban, impozáns méretei és a csodálatos ikonosztáza is elvarázsolja a laikus látogatót is.

(Csontos László)

Vissza