HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet (74. rész) – A gönci hordó és a tokaji aszú

2021. december 28. (kedd) 07:29
 

A tokaji aszút mindenki ismeri, legalábbis kóstolta, de a címkén feltüntetett puttonyok száma sokaknak „kínai”. Eredete a régmúltba vezet vissza, akárcsak a tárolására használt gönci hordó. Ismerkedjünk meg vele.

Egykoron fogalom volt a gönci hordó. Nemcsak a míves iparos munka miatt, hiszen abból, valljuk be sok volt régen, hanem mert ez a hordó volt a tokaji bor tárolásának, szállításának „csomagolóanyaga” - kis mérete révén jól elfért a szűk pincékben és a társzekerek gyomrában egyaránt. 

A mesterek úgy készítették, hogy 136,6 liter bort lehetett tölteni mindegyikbe, ami 160 budai iccének felelt meg. A mértékegységek egységesítése után a gönci hordó, mint űrméret megszűnt létezni, csak kuriózumként emlegetik, viszont egy másik funkciója áttételesen megmaradt. Nyilván találkoztak már a tokaji aszúborral. Minden egyes palack címkéjére rá van nyomtatva egy szám: 3,4,5 vagy 6. 

Ez azt jelenti, hogy hány puttonyos aszú van az üvegben. Na, de mi köze ennek a gönci hordóhoz? A megoldás egyszerű. A különleges ital készítésekor az alapborba annyi puttony aszúszemet áztattak a gönci hordóban lévő alapborba, amelyik számot látják a palack címkéjére nyomtatva! Minél magasabb a szám, annál nagyobb a bor oldott cukortartalma, ezért a 6 puttonyos a legédesebb, legtestesebb.  De vigyázzanak, mert itatja magát a hűvös pincében, azonban mikor feljönnek a felszínre megérzik az erejét is! Tudnának erről mesélni azon turisták, akik elvétették a mértéket… 

Mikor a jófajta nedűket kortyolják jusson eszükbe az egykoron abaúji, zempléni tölgyből készült gönci hordó is, amelyben érlelték, tárolták. Egyébként a minőségi borokat a mai napig fahordóban tartják fogyasztásig vagy palackozásig. Erről önök is meggyőződhetnek, ha betérnek valamelyik jobb pincébe egy kis kóstolóra. Persze több nap, mint aszú, baráti beszélgetés mellé jó szívvel ajánlom a borvidék többi alapborát is, úgy mint a furmintot, a szamorodnit (van édes és száraz is) valamint a muskotályost. 

Édesszájú lehetek, mert a felsoroltak közül az édes szamorodni és az aszú a kedvencem. Utóbbit kóstolva mondta a Napkirály elismerően: Vinum regum, rex vinorum! A királyok bora, a borok királya! De Nagy Péter, minden oroszok cárja is kedvelte. A különlegességek kedvelői ismerik a tokaji fordítást és máslást is, valamint az aszúeszenciát. Utóbbi igen csak drága nedű. Jó hír a must kedvelőknek, hogy már nem csak a szüret heteiben, hanem egész évben is fogyaszthatják ezt a nedűt, mert vannak akik tartósítják a mustot, majd palackozzák. A felsorolt italokat jó szívvel ajánlom az ünnepi asztalra!

(Csontos László)  

Vissza