HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Elindult a Campus Mundi

2016. február 14. (vasárnap) 15:07
 
Februártól jelentkezhetnek a magyar felsőoktatásban hallgatók a Campus Mundi ösztöndíjra.

A Tempus Közalapítvány által kezelt ösztöndíjprogram mintegy 9000 hazai diáknak nyújt lehetőséget arra, hogy résztanulmányokat folytassanak, illetve szakmai gyakorlaton vagy tanulmányúton vegyenek részt európai és Európán kívüli országokban a következő öt évben. 

A Campus Mundi program célja - közölte miskolci sajtótájékoztatóján Palkovics László felsőoktatási államtitkár - a felsőoktatás minőségének javítása, a végzett hallgatók foglalkoztathatóságának elősegítése, valamint a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése. E kiválósági ösztöndíjprogram hozzájárul annak a nemzeti célkitűzésnek az eléréséhez, hogy 2023-ra a hazai felsőoktatásban diplomát szerző hallgatók között 10%-ról 20%-ra nőjön azoknak az aránya, akik tanulmányaik során külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton vesznek részt.

[0_960] palkovics.jpg
A Campus Mundi ösztöndíjprogramban a hallgatók külföldi tanulmányi részképzésre, szakmai gyakorlatra, illetve rövid tanulmányutakra is pályázhatnak. Az így szerzett interkulturális tapasztalatok a hazatérés után jelentős előnyt biztosítanak a fiataloknak a munkaerőpiacon vagy további tanulmányaik során.

A program első, tavaszi félévi pályázati felhívása február 12-én jelenik meg a Tempus Közalapítvány oldalán, illetve egy héten belül elérhetővé válik az online jelentkezési felület is a hallgatók számára. Tanulmányi részképzésre március 10-ig, szakmai gyakorlatra és rövid tanulmányutakra pedig április 10-ig lehet jelentkezni.  A továbbiakban mindhárom ösztöndíjtípus esetében évi két (egy tavaszi és egy őszi) benyújtási határidőre számíthatnak a hallgatók.

A Campus Mundi projekt másik fontos ága a magyar felsőoktatási intézmények támogatása a nemzetköziesítés terén. A program lehetőséget nyújt a hazai felsőoktatási intézmények számára külföldi oktatási vásárokon, kiállításokon való részvételre, amely jelentősen hozzájárul a külföldi hallgatók toborzásának sikeréhez és az intézmények közötti kapcsolatok kialakításához, megszilárdulásához. A magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi tevékenységeit, a külföldi hallgatók fogadásához szükséges szolgáltatások fejlesztését szakmai műhelyekkel, munkatársaik képzésével, az intézmények nemzetközi aktivitásának felmérésével, mobilitási adattár működtetésével, kutatások lefolytatásával támogatja a program. A külföldi hallgatók számára képzéskereső, valamint idegen nyelvű ügyfélszolgálat működtetése segíti majd a megfelelő képzés kiválasztását.

(Fotó: internet)

Vissza