HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Élmények a krakkói világtalálkozóról

2016. szeptember 23. (péntek) 08:00
 
Ahogy már beszámoltunk róla, július végén Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót rendeztek Krakkóban, melyen az Egri Főegyházmegyéből is sok fiatal vett részt.

Az ifjúsági iroda által szervezett buszok július 20-án indultak Egerből és Miskolcról kétszáz fiatallal. Egyházmegyénk zarándokai először a Lodz városában tartott előtalálkozón vettek részt, ahol családoknál szálltak meg. Több helyen tartottak magyar nyelvű katekéziseket, lelkiségi és kulturális programokat. Az Ifjúsági Világtalálkozó központi eseményeire július 26. és 31. között került sor. Egyházmegyénk zarándokai közül álljon itt néhány élménybeszámoló:

„Számomra a legmeghatározóbb élmény a virrasztáson történt, amikor mindenki meggyújtotta a kezében lévő kis gyertyáját. A sok kis láng összeérve egy beláthatatlan fényességgel töltötte be a teret. Ez jelezte hitünk fényét és azt, hogy amit hiszünk, az nem magányos tevékenység… Isten csodája volt.” (Pintér Bálint, egri papnövendék) 

[1_960] kr3.jpg

„A találkozó során számomra a legnagyobb élmények közé tartozott a keresztút és a magyar mise, ahol a zenei szolgálatot is mi vállaltuk. Az egyik szentségimádáson a Rejts most el című gitáros éneket együtt énekelhettem a lengyel kórussal. Amikor a kezembe adták a mikrofont, hogy magyarul énekeljem a következő versszakot, nagyon megijedtem, de amikor elkezdtem az éneket, már semmi aggódás nem volt bennem. Sosem volt még ilyenben részem, sosem énekeltem talán ennyire szívből. Ezt az érzést elhoztam magammal - minden vasárnap este ilyen lelkülettel szeretnék szolgálni a hazai szentmiséken” (Bialkó Mónika, hittanár) 

 „Számomra az volt a legnagyobb Isten-megtapasztalás a találkozó során, hogy az Egyházunk él, és a Szentlélek vezeti, élteti, állandón új erővel tölti el! A világ minden tájáról érkezett fiatallal együtt lenni az Úr nevében, imádkozni és egy, élő közösséggé válni velük, hitet erősítő élmény volt! A világtalálkozó legnagyobb gyümölcsei közé sorolnám a fiatalok mély és őszinte szívvel való szentgyónásait és azokat a beszámolókat, amelyek alapján többen is megfogalmazták: Mi, itt újra megtanultunk imádkozni....” (Füleczki István, egri egyetemi lelkész)

[2_960] kr2.jpg

 „Nem először vettem részt az ifjúsági világtalálkozón, így nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok. Istennek hála felülmúlta a 2011-es madridi találkozót. Megtapasztalhattuk a lengyelek magyarokhoz fűződő szeretetét és újra megbizonyosodtam minden rendezvényen, hogy nem vagyunk egyedül. Ahogy Szent II. János Pál pápa mondta: ’az egyház fiatal’ - ezt a tengernyi fiatal részvétele igazolta is. Köszönöm, hogy elmehettem! Jó volt! „ (Gyöngy Ferenc, tiszafüredi egyetemista)

 

 

(A képek illusztrációk, forrás internet)

Vissza