HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Fűben-fában orvosság

2008. február 19. (kedd) 09:24
 
Az emberek nagy többsége egészségügyi gondokkal küzd, vagy legalábbis tart attól, hogy megbetegszik.

A stressz okozta idegrendszeri problémák, a különböző környezeti hatások, a helytelen táplálkozás mind-mind megpróbáltatást jelentenek a szervezetnek. A februárban és márciusban tomboló influenza pedig ezreket dönt le a lábukról.

Az utóbbi években ezért egyre többen fordulnak a természetes gyógymódokhoz, különösen a gyógynövények alkalmazását részesítik előnybe. Miskolcon a Baross Gábor utcában másfél éve várja a Herbatár Gyógynövény-drogéria a vásárlókat, több mint 5700 terméket kínálva.

Vitamint gyümölccsel

[496_4_t.jpg] VagoZoltan.jpg

Vágó Zoltán ügyvezető igazgató bár büszke az üzlet bőséges vitaminkészletére, az influenza elkerülése érdekében mégis inkább a védőoltást ajánlja. Persze az immunrendszer megerősítéséhez szükségünk van a vitaminokra is, elsősorban a C-vitaminra, de jó ha multivitamint, vasat, B1, B6 és B12 vitamint és bétakarotint is fogyasztunk, hogy felvértezzük magunkat a vírusokkal szemben. A szakember azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy a vese problémákkal küzdők csínján bánjanak a nagy dózisú C-vitaminnal, mert mellékhatásként elősegítheti a kő és homokképződést. Az is nagyon fontos, hogy vitamintabletták mellett természetes vitaminokat, gyümölcsöket és zöldségeket is fogyasszunk. A vitaminok felszívódását ugyanis 40 százalékkal javíthatja, ha természetes környezetükben oldódnak fel. Vágó Zoltán azt mondja: ha beveszünk egy C-vitamint, utána együnk meg egy almát.

Állj az antibiotikumnak!

Az influenzás beteg ne szedjen antibiotikumot! – hívja fel a figyelmet a Herbatár vezetője. Ilyenkor inkább erősítsük az immunrendszert, erre szolgálnak az úgynevezett antivirális készítmények, ilyen a kasvirág tinktúra, amelynek vírusölő hatása van, a grapefruitmag készítmények, amelyek 200 vírustörzzsel szemben hatékonyan alkalmazhatók. Egyes teák is jótékonyak lehetnek.

Mindentudó gyógyteák

[496_3_300.jpg] Teak.jpg

A népi gyógyászat szinte az összes fellelhető betegségre igyekezett természetes gyógyírt találni. Így nem véletlen, hogy gyógyteát szinte minden bajunkra találhatunk a Herbatárban. A teák előnye, hogy hatásuk elnyújtott és nincsenek mellékhatások, a hordozóanyag gyorsan kiürül a szervezetből. A teák egyébként két csoportba oszthatók, a mono teák, illetve ezek keverékei, amelyeket évtizedes, sőt évszázados tapasztalatok szerint állítanak össze. De természetesen igen gazdag az élvezeti, frissítő és élénkítő teák kínálata is.

Közérzetjavító olajok

[496_1_300.jpg] Olajok.jpg

Új természetgyógyászati irány az aromaterápia, ehhez kiegészítéseként gyakran alkalmazzák az illóolajos kezelést, amelynek elsősorban közérzetjavító hatása ismert. Sok-sok természetes alapú illóolajkészítmény létezik, amelyek az adott növény olaját tartalmazzák. Ezek külsőleg és belsőleg is alkalmazhatók, de leginkább párologtatóként és illatosítóként népszerűek. Nagyon hasznos influenzás időszakban - vírusölő hatása miatt - a citromolaj párologtatása. Az aromaterápia alkalmazható idegrendszeri panaszokra, a fürdőolajok pedig hasznosak lehetnek – sok más egyéb mellett – nőgyógyászati és izületi problémákra is.

[496_2_300.jpg] Mecsesek.jpg

Szépüljünk gyógynövénnyel

Télen bőrünk ápolására mindig nagyobb figyelmet kell fordítani. Erre kiválóan alkalmasak a gyógynövény alapú kozmetikumok, amelyeknek fő ismérve, hogy gyógynövény koncentrátumot tartalmaznak. Problémás bőrre is sokféle készítmény létezik. A kamilla tartalmú krémek gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatásúak, a körömvirág krémek a hámosodást és sejtmegújulást szolgálják. Télen kényeztessük lábunkat lábfürdővel. A meleg vízbe tetszés szerint áztathatunk gyógynövényeket. A rozmaring felfrissíti a láb bőrét, a zsálya a fáradt és izzadt láb ellenszere, a láb pihentetésére pedig kiváló a citromfű és a levendula virág.

Dávid Ildikó

Vissza