HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Generációk tanonciskolája

2007. szeptember 19. (szerda) 10:29
 
A megyei fenntartású, sajószentpéteri Pattantyús-Ábrahám Géza Szakképző Iskolát a környék lakói, a régi tanítványok életkoruktól függően sokféle névvel emlegetik.

Egyeseknek tanonciskola, másoknak vájárképző, megint másoknak pedig a 103-as. Vannak olyan családok, ahol már a harmadik generációhoz tartozók koptatják ezen iskola padjait és munkaeszközeit. S nagyapa, apa és gyermek, mind más-más szakmát sajátíthatott itt el…

\"[220_4_300.jpg]

Szántai Ibolya igazgatónőtől tudtuk meg: az 58 esztendős intézetre jellemző, hogy többször is képes volt rugalmasan profilváltással válaszolni a mindenkori munkaerőigények változásaira. Az utolsó nagy váltás a 90-es évekre tehető, azóta az építőiparnak kőműveseket, valamint szobafestő-mázoló és tapétázókat, a humán szakterületre pedig szociális gondozó és ápolókat nevelnek itt. Szó szerint: nem csak szakmát adnak a gyerek kezébe, hanem emberré is nevelik őket. A családias szemléletű, megyei beiskolázási körzetű iskolában jelenleg mintegy 350-en tanulnak. A szakiskolába felvett, általános iskolai végzettséggel rendelkező gyerekek két évig szakmai alapozásban vesznek részt, s csak ezt követően kezdődik a szorosan vett, gyakorlati és elméleti szakképzés.Az idei évtől kezdve a megyei fejlesztési tervvel és a szakképzési törvénynyel összhangban Sajószentpéteren és Szendrőládon szakmai előkészítő évfolyamot is indítottak azoknak a fiataloknak, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel. Az intézet évek óta a megye egyik pályaorientációs bázisiskolájaként működik. A Haraszti Judit igazgatóhelyettes által festett helyzetkép szerint tanulóik jellemzően hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetűek. A gyermekek mintegy 80 százalékának szülei legfeljebb a nyolc általánost végezték el. Sokan jöttek rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő nagycsaládból, nem ritka az sem, hogy mindkét szülő munkanélküli. Emellett növekvő számban nevelnek szakemberré állami gondoskodásban részesülő gyermekeket is. „Ezek miatt tartjuk mi elsődleges feladatunknak az oktatásban, valamint az azon túlnyúló tevékenységekben is a nevelést”-hangsúlyozták az iskola vezetői. És ez sok-sok apró és nagy munkából áll össze. Nehéz lenne itt most felsorolni azokat a sikeres pályázatokat, amelyek szellemi erőben és tárgyi felszereltségben több tízmillió forintot érnek. Ezek közé sorolhatók a tanárok külföldi és belföldi módszertani továbbképzései, vagy például az a kórházi betegszobát élethűen modellező terem, melyben a gondozási munka alapjait sajátíthatják el a tanulók. Az építőipari szakmák oktatását az iskola saját építőipari tanműhelye is szolgálja, itt akár a legmodernebb technológiák alkalmazását is gyakorolhatják a fiúk.

(jeney)

\"[220_1_180.jpg] \"[220_2_180.jpg]

VÉGZÉS UTÁN…

A végzett kőművesek, festők közül sokan Budapesten és Dunántúlon helyezkednek el. Sok lány a környékbeli szociális intézetekben talál magának munkát. A szakiskola német és angol nyelvoktatással segít abban, hogy szakmával a kezükben világot lássanak, külföldön is munkát vállaljanak, szakmai tapasztalatot szerezzenek a fiatalok. A visszajelzések szerint e szakiskolában végzetteknek mintegy 60 százaléka egy-két éven belül munkát talál.

A NÉGYES IKREK NŐVÉRE

\"[220_3_t.jpg]

Öt éve az egész országot bejárta annak a híre, hogy a sajószentpéteri Oszlányi családban négyes ikrek születtek. E gyermekek egyik nővére, Karolina is a „Pattantyús”-ba jár, szociális gondozó és ápolónő lesz. Végzés után szeretne leérettségizni, és esetleg még azt követően is továbbtanulni. Az álmai reálisak, hiszen a 10.-esek között tavaly ő lett az év legjobb tanulója.

Vissza